Livsstil og forbrug

Træning og motivations-is til fem modne damer

En indendørs cykeltur til Vebbestrup Ismejeri var både motivationsfaktor og en god afslutning på en gruppe damers træningsforløb i Randers Kommunes vedligeholdende træning. 

Hver tirsdag eftermiddag mødes fem damer på Kollektivhuset i Randers Kommune. Det er damer i en moden alder med Ruth Bülow på 92 år som alderspræsident. De mødes, fordi de har brug for dét, man i kommunalt regi kalder vedligeholdende træning. Det er træning, som bevarer og træner et aktivitetsniveau, så man for eksempel fortsat selv kan tage ud og handle, gå en tur eller klare de praktiske gøremål derhjemme.

Men for damerne er det sociale aspekt lige så vigtigt; samværet med de andre. Og den dimension er bestemt ikke blevet mindre under corona-pandemien. Så damerne glædes over, at de kommunale træningsforløb ikke har været lukket ned, men blot har taget hensyn til afstand, ekstra rengøring osv. 

”Det gør noget rigtig godt for både krop og sjæl”, siger Korna Holm, en af damerne i træningsgruppen.

Man bliver aldrig for gammel til is

De fem damer fortæller varmt om træningsforløbet, men erkender også, at man kan have behov for lidt motivation for at give den en ekstra skalle. Den motivation introducerede kommunens engagerede aktivitetsmedarbejder Anette Gotfredsen for nylig, da hun satte en lækker is hos Vebbestrup Ismejeri på højkant til alle, hvis damerne sammen kunne cykle 38 km på de indendørs motions-/siddecykler. Det er nemlig cykelafstanden fra Kollektivhuset, hvor de træner, til Vebbestrup Ismejeri.

”Man bliver aldrig for gammel til en god is. Og resultatet blev også en skøn tur, hvor alle fik mærket solens varme og nydt god softice efter træningen”, fortæller Anette Gotfredsen. 

Anette Gotfredsen opfordrer borgere til at tage kontakt, hvis de har sværere ved at komme omkring og gøre de ting, som de plejer, eller holder sig mere for sig selv, fordi det er svært at være sammen med andre. Så kan et vedligeholdende træningsforløb nemlig være den helt rigtige hjælp. 

Ugens højdepunkt

Når der ikke cykles for at opnå is, laver dameholdet en masse andre forskellige aktiviteter. Det kan være gå-banko, hvor motionen foregår udenfor med frisk luft på skiftevis jævnt og ujævnt underlag eller terninge-gymnastik, hvor man skiftes til at kaste en terning, der afgør hvilken øvelse man skal lave; for eksempel knæløft eller arme op og ned til gulvet. 

Der arbejdes også med kognitiv træning i form af quizzer og lignende, og efter træningen er der kaffe og hyggeligt samvær. 

”Jeg glæder mig hver gang til at skulle afsted” siger Connie Bøgelund Nielsen, og bliver bakket op af alderspræsidenten i gruppen: 

”Det er ugens højdepunkt”, understreger Ruth Bülow.

Alle damerne på holdet fortæller, at de haft stor nytte af tilbuddet, og at det har gjort en forskel i hverdagen.

Fakta

  • Et vedligeholdende træningsforløb i Randers Kommune varer op til fem måneder og hjælper borgerne med at bevare deres aktivitetsniveau så længe som muligt. 
  • Man skal visiteres til forløbet, og man kan også få arrangeret kørsel, hvis man ikke selv kan transportere sig. 
  • Der findes seks centre med vedligeholdende træning i Randers Kommune, hvoraf fire har tilbud til borgere med enten demens eller neurologiske udfordringer. 
  • Man kan ringe til træningspersonalet på 8915 8830 og høre nærmere.

Kommentarer