Livsstil og forbrug

Sådan sparer du både brændstof og penge

Foto: OK

Benzin- og dieselpriserne er høje i øjeblikket, men du kan spare en del kroner ved at følge nogle relativt simple sparetips. Faktisk er det muligt at nedsætte brændstofforbruget med helt op til 20-25 procent

Flere forskellige faktorer har sendt brændstofpriserne i vejret, bl.a. krigen i Ukraine, der har haft væsentlig betydning for udviklingen. Derfor giver det lige nu ekstra god mening at få bilen til at køre lidt længere på literen.

Der er flere ting, du kan gøre. Og det er ikke så besværligt. Her får du ikke række gode råd til at spare på brændstoffet.

1. Tjek ofte dit dæktryk

Hvor ofte tjekker du dæktrykket i din bil? Hvis du er som mange andre, så er det formentlig ikke ofte nok. Men det er faktisk en rigtig god idé at sørge for, at bilens dæktryk altid er korrekt.

Undersøgelser fra Dækbranchens Fællesråd har tidligere vist, at op mod hver fjerde bil kører med for lavt dæktryk. Det medfører, at dækkenes rullemodstand øges, og derved bruger bilen mere brændstof.

Tommelfingerreglen er, at hvis dæktrykket er 10 procent for lavt, så stiger brændstofforbruget med fem procent. Husk derfor at tjekke dæktrykket regelmæssigt – for eksempel i forbindelse med tankning. Ud over at spare brændstof øger korrekt dæktryk også sikkerheden.

”Det er nemt at tjekke lufttrykket i bilen. Først skal du finde det korrekte dæktryk for din bil. Det finder du i bilens instruktionsbog eller ved brændstofdækslet. Herefter finder du en dæktryksmåler på fx tankstationen og taster det korrekte dæktryk ind, og så måler maskinen trykket. Er der for lidt, så fylder den luft i dækket,” siger Rasmus Boserup, der er kommunikationschef hos energiselskabet OK.

2. Kør langsommere på motorvejen

På motorvejen er der også oplagte muligheder for at køre længere på literen. Det handler ganske enkelt om at sætte farten ned. Jo hurtigere bilen kører, jo større er luftmodstanden, og på den måde stiger brændstofforbruget. Kører du 110 km/t i stedet for 130 km/t, vil du spare mellem 15 og 20 procent på brændstoffet, så her er meget at hente.

3. Brug bilens udstyr med omtanke

Sædevarme, opvarmning af ruderne og især klimaanlæg og aircondition bruger meget energi. Derfor lyder sparerådet, at man kun bruger funktionerne, når det er nødvendigt og slukker for dem efterfølgende. Det kan spare mellem 10 og 15 procent brændstof. Kører du rundt med en tagboks eller har en anhænger spændt efter bilen, så kan det også straks aflæses på brændstoføkonomien.

”Sparerådene er ikke så komplicerede og ved bare at implementere et par af dem, er der penge at spare. Tjek dæktrykket, sluk for unødig opvarmning af bilen og sænk hastigheden. Så er det slet ikke urealistisk at reducere brændstofforbruget med 15-20 procent,” lyder det fra Rasmus Boserup, der også har et par gode råd til elbilejerne.

”En elbil bruger også mere energi, hvis den mangler luft i dækkene, og som elbilejer besøger man ikke tankstationerne på samme måde, som hvis det er en diesel- eller benzinbil, man kører i. Derfor er det en god ide at tjekke dæktrykket fast en gang om ugen,” siger Rasmus Boserup.

Han anbefaler desuden, at elbilen varmes op, mens den lades op derhjemme, så strømmen under kørsel ikke bruges på at opvarme bilen.

Kommentarer