Havndal

Drama i nat på Kattegat, Randers-sejler tæt på katastrofe

– Livet på havet er uforudsigeligt, det fik jeg desværre bekræftet i nat.

Sådan skriver Ole Larsen på sin facebook side efter en dramatisk nat i Kattegat cirka 18 kilometer fra land.

Randers-sejleren var tidligere på dagen sejlet ud fra Udbyhøj ystbådehavn med det mål i sigte, at kvalificere sig til de internationale kapsejladser ”Mini Transat” og ”Vendée Globe”.

Han skulle sejle fra Randers Fjord til Shetlandsøerne, da han sent fredag satte spilersejlet og sejlede med god fart i kraftig vind. Ved 00.30-tiden knækkede det ene tovværk, og spileren svingede over til den ene side. Vindens tryk på spileren gjorde, at båden nærmest væltede.

– Jeg vidste, at båden ikke kunne synke, så det var jeg ikke så bange for, men det var en voldsom oplevelse. Spileren gik over i bådens læside, båden drejede rundt, og jeg nåede ikke at holde fast, for jeg havde travlt med min spiler. Derfor væltede jeg baglæns og nåede ikke at få fat i noget, men jeg blev reddet af min livline, fortæller Ole Larsen til tv2oj.dk og fortsætter:

– Jeg havde ordnet noget på båden længere fremme, så jeg havde sat livlinen længere oppe end normalt, og hvis jeg havde sat den i bunden, hvor jeg plejer, så var jeg røget overbord, men stadig fanget i livlinen. Det ville have betydet, at jeg også skulle have koncentreret mig om at fange mig selv op, lyder det fra Ole Larsen.

Efter 20 minutters kamp fik han styr på båden, men en times tid senere blev båden ramt af et kraftigt vindstød, som ramte skævt ind mod båden. Det gav et stort tryk på bådens ror og en halv meter lang revne, og derfor begyndte båden at tage vand ind.

– Det opdagede jeg heldigvis ikke, før jeg var i havn. Det undrede mig, at den lå tungt med næsen, men det kunne ligeså godt have været grejet, for jeg havde 50-60 liter ferskvand med, og det har jeg normalt ikke, forklarer Ole Larsen.

Han sejlede båden de 10 sømil – 18 kilometer – til Frederikshavn, og han var ret cool i situationen, når han ser tilbage.

– Jeg reagerede mere med fornuft end følelser, og det skyldes mange års erfaring. Jeg havde heldigvis ikke opdaget, at den tog vand ind, og hvis jeg havde vidst det, så havde jeg nok ændret fokus, lyder det fra Ole Larsen.

Han tør slet ikke tænke på, hvad der var sket, hvis tovværket var knækket to døgn senere.

– Så havde jeg været så langt væk fra land som muligt et sted mellem Norge og Shetlandsøerne, og så ville der måske have været 140 sømil til land. Så havde det taget lang tid at få hjælp eller finde en havn, og der var nok en mening med, at det skulle ske, hvor det skete, fortæller Ole Larsen.

Ole Larsen kender endnu ikke det fulde omfang af skaderne på båden ”Geronimo the spirit of Randers”, og om hans drøm om at blive den første dansker, som deltager i kapsejladserne ”Mini Transat” og ”Vendée Globe” kan gå i opfyldelse er endnu uvis.

Kommentarer