Randers By

Randers-borgmester trækker nu i land om salg af Aarhus Lufthavn

Flere medier kunne i denne uge referere fra et afholdt møde blandt borgmestrene fra de fem ejerkommuner af Aarhus Lufthavn, at ejerskabt ville overgå 100% til Aarhus kommune. Nu trækker flere af borgmestrene i land, herunder Claus Omann Jensen (V), borgmester i Randers Kommune.

Favrskov Kommunes borgmester Niels Borring (S) har allerede tilkendegivet, at Favrskov sælger sine aktier og trækker sig ud af Aarhus Lufthavns ejerkreds, men de tre øvrige kommuner afventer Aarhus Kommunes proces om eventuel flytning af lufthavnen, før de beslutter sig.

Det viser en rundspørge foretaget af JyllandsPosten hos borgmestrene i Randers, Norddjurs og Syddjurs kommuner.

Claus Omann Jensen (V), borgmester i Randers Kommune:

“Hvis der er enighed om at bevare lufthavnen i Tirstrup, og kommunerne kan blive enige om en fremtidig strategi, vil vi gerne fortsætte med at være en del af ejerkredsen. Lufthavnen i Tirstrup har før vist, at den kan tjene penge, og det kan den komme til igen, hvis vi skaber ro omkring lufthavnen. Men hvis uroen om lufthavnens placering fortsætter, så er Randers ikke interesseret i at være med længere.”

Rambøll: Tirstrup kan fordoble passagertallet

De fem ejerkommuner besluttede på et møde onsdag, at Aarhus Kommune udarbejder et tilbud om at overtage de øvrige kommuners andele, ligesom det er besluttet, at der skal åbnes for private investorer i ejerkredsen.

Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus, siger:

»Målet er en enklere ejerstruktur, ved at Aarhus Kommune overtager aktierne helt eller delvis, og derfor fremlægger vi et købstilbud til ejerkommunerne efter sommerferien. Det kan lande på forskellig måde, men det afgørende er, at vi i Aarhus Kommune har indflydelsen til at udpege retningen for lufthavnen. Målet er også at få private investorer ind i lufthavnen, og det kræver entydige interesser i ledelsen,« siger borgmesteren og fortsætter:

»Uanset hvordan diskussionen om en ny lufthavn ender, vil det her være fornuftigt. Hvis vi flytter lufthaven, er vi efter min mening forpligtet til at afgive et købstilbud til ejerkommunerne, fordi de ikke enige i flytningen. Og hvis det ender med, at lufthavnen bliver liggende i Tirstrup, har vi brug for at skabe en mere fokuseret og entydig ejerinteresse,« siger Jacob Bundsgaard.

Næste stop Bruxelles

I forhold til processen om flytning af lufthavnen er næste trin, at muligheden for offentlig støtte skal afklares med EU-Kommissionen, og her er status ifølge borgmesteren, at Aarhus Kommune har bedt om et møde med Kommissionen, men fredag middag var kommunen i gang med at rykke for et svar fra Bruxelles.

Aarhus Kommune ejer 58,07 procent af aktierne i Aarhus Lufthavn, Favrskov ejer 18,44 pct. og de øvrige tre kommuner ejer hver 7,83 procent.

Kommentarer