Ålum

‘Rådhuset’ i Ålum skaber fællesskab med samtale, sang og aktiviteter

Torsdag i sidste uge mødte Lotte Broder Jørgensen fra Velliv (th) op i Ålum ’Rådshus’ for officielt at overbringe de godt 30.000 kroner, foreningen kort før jul – og coronanedlukling – donerede til det nye fællesskab i Ålum. Susanne Skytte, initiativtager til ’Ålum Rådhus’ tog imod ’checken’, der var udformet som en mobilepay-overførsel. Pengene er blandt brugt til indkøb af skabet til venstre, der også indeholder de højskolesangbøger, brætspil med mere, man også har erhvervet ved hjælp af donationen fra Velliv. Foto: Gitte Hagsholm

I Ålum har man fået sit eget ‘rådhus’. Det er forsamlingshusets skænkestue, som hver torsdag formiddag lægger lokaler til en social sammenkomst, hvor lokale borgere mødes over kaffe, hjemmebagt brød og en lille dram for at snakke om stort og småt. Med en donation fra Velliv er fællesskabet udvidet med med både sang og spil.

Efter en omfattende renovering af Ålum forsamlingshus, der overvejende er finansieret af penge fra Lokalbrugsen, som lukkede i 2015, har huset fået nye funktioner. På førstesalen er indrettet en klub for byens børn og unge. Og senest har man etableret et ‘rådhus’ i skænkestuen, som hver torsdag formiddag lægger lokaler til en social sammenkomst, hvor lokale borgere mødes over kaffe, hjemmebagt brød og en lille dram for at snakke om stort og småt.

– Vi ville egentligt have kaldt vores nye mødested for ‘Brugsen’. Både fordi brugsen, før den lukkede, var det sted vi mødtes og havde en samtale, men også fordi pengene fra brugsen, da den så lukkede, blev doneret til forsamlingshuset, fortæller Susanne Skytte, der er initiativtager til det lokale samtaleforum.

Man ansøgte Coop om tilladelse til at bruge navnet ‘Brugsen’ til det nye initiativ, men det fik man afslag på. I stedet valgte man at kalde det ‘Ålum Rådhus’ med henvisning til et sted, hvor vigtige emner, små som store, kan tales om og diskuteres. Men altid i en god tone, fastslås det.

Torsdag 9. september 2021 blev det første møde holdt i Ålum Rådhus. I skrivende stund er det foreløbigt blevet til 18 møder med besøg af 44 forskellige borgere på skift.

For det meste mødes man ‘bare’ til en god snak over kaffen, men torsdagene har også budt på eksempelvis vinsmagning og små foredrag.

– Vi har endda haft besøg af borgmester, Torben Hansen, som ikke havde betænkeligheder ved at sætte ‘Ålum rådhus’ i kalenderen midt i en valgkamp. Vi havde selvfølgelig lokket med friskbagte boller og en god tone, siger Susanne Skytte, der beskriver ‘rådhuset’ som en “bragende succes”.

Susanne Skytte viser her Lotte Broder Jørgensen skabet, der indeholder blandt andet bøger og brætspil, som er indkøbt med donationen fra Velliv. Foto: Gitte Hagsholm

Tilskud til aktiviteter

Ud over den gode samtale er det også tanken, at ‘rådhuset’ skal rumme aktiviteter for borgerne, der benytter sig af tilbuddet. Derfor søgte man midler fra foreningen Velliv, som kvitterede med en donation på godt 30.000 kroner.

– De blev hurtigt omsat i brætspil, højskolesangbøger, et keayboard og indendørs Curling med mere, fortæller Susanne Skytte.

Altsammen noget, som har givet endnu mere indhold til torsdagsmøderne i ‘rådhuset’.

En af Ålums gamle bysbørn, Carl Martens, født i i 1921, som i dag bor i USA, sendte sidste år en original udgave af ’Det Bedste – Gør-det-selv håndbog’. Han følger, som mange andre, Ålum på facebook og mente, at med alt det, de har gang i, kunne de nok få brug for den. Foto: Gitte Hagsholm

På grund af corona og høje smittetal, fandt den officielle overrækkelse af donationen først sted torsdag i sidste uge, hvor ‘rådhuset’ fik besøg af Lotte Broder Jørgensen fra foreningen Velliv, der blandt andet arbejder for, “at flere danskere i lokalsamfundet får et godt liv med overskud”.

– Det er prisværdigt, hvad I gør her, og små initiativer som jeres kan gøre en stor forskel i lokalsamfundet og hjælpe folk, der har brug for det, sagde hun blandt andet, inden overrækkelsen af – ikke en check – men en mobilepay overførsel, illustreret på en planche, som Susanne Skytte modtog.

Lotte Broder Jørgensen fik herefter en rundvisning i forsamlingshuset og blev præsenteret for de mange fine indkøb, der er gjort med donationen fra Velliv.

Højskolesangbøgerne lå som altid fremme på bordene, men de blev ikke taget i brug denne torsdag, hvor den gode snak henover kaffekopperne og de hjemmebagte boller bare fyldte mere.

Kommentarer