Læsten

Nu skal der plukkes…. jordbærrene vælter frem på markerne ved Læsten

Christian Faurschou i jordbærmarkerne ved EllenGaard Planteskole og Anlægsgartneri. Fremsendt foto

Sommertid er jordbærtid, og ved EllenGaard Planteskole og Anlægsgartneri ved Læsten findes et af landets største arealer med jordbær kun til selvpluk, og lige nu bugner markerne af søde jordbær.

Den langvarige tørke er en udfordring for mange planteavlere, men hos EllenGaard Planteskole og Anlægsgartneri, som i år har hele 107 kilometer jordbærrækker, er varmen lig med en overflod af søde bær på markerne.

– De store arealer og forskellige jordbærsorter er vores styrke et år som dette, da vi har fravalgt vanding. Vi har tonsvis af jordbær i markerne, og når der ikke vandes, er smagen mere koncentreret end hvis, der havde været vandet, siger Christian Faurschou, gartner ved EllenGaard Planteskole og Anlægsgartneri.

– Dog ville vi sætte pris på en naturlig nedbør – og gerne om natten, så vi har dagen og aftenen med de dejlige temperaturer, der henleder tankerne på sydens sol, tilføjer han.

Planteskolens jordbærsorter er valgt ud fra forskellige kriterier som bærstørrelse, farve og smag og i kombination med, at nogle er tidlige, andre middel og andre igen er sent modnende for at strække jordbærsæsonen så langt som muligt.

– Man er derfor altid velkommen til at smage sig frem til sin yndlings jordbærsort for at sikre sig, at det virkelig stadig er rigtigt hver gang, man kommer i jordbærmarken, siger Christian Faurschou.

Varmen kan forkorte sæsonen

Et normalt jordbærår starter omkring 1. juni og varer til omkring 1. august på Ellengaard. I år forventes med nuværende vejrudsigt dog, at sæsonen vil være kortere, men hvor meget vides endnu ikke, lyder vurderingen fra Christian Faurschou.

Han anbefaler derfor, at man får plukket sine jordbær i god tid inden eller i løbet af ferien, så man når at få de friske og velsmagende jordbær ‘høstet’, inden sæsonen er slut.

De 107 kilometer jordbærrækker ved Ellengaard bugner lige nu og i de kommende uger af røde jordbær, der bare venter på at blive plukket.

– De sene jordbærsorter står lige nu i blomst, så sæsonen varer, om vejret er med os, trods alt længe endnu, lyder det fra Christian Faurschou.

Selvplukkere fra hele Jylland

De smagfulde jordbær på Ellengaard er blevet et hit hos selvplukkere fra hele Jylland.

– Folk kommer valfartende til fra både Aalborg, Aarhus, Grenå og Holstebro såvel som mere lokale fra Randers, Viborg, Bjerringbro og Hobro, fortæller Christian Faurschou.

Mange bruger turen til  jordbærmarkerne ved Læsten som en familieudflugt, hvor man plukker jordbær i markerne og kombinerer det med en tur i den velassorterede planteskole, som både har en legeplads for børnene og en pavillon, hvor de voksne kan sidde og hygge sig.

Hvis man ikke selv tilhører ‘selvplukkersegmentet’ , så kan man hver dag købe friskplukkede jordbær, der sælges fra planteskolen sammen med nye kartofler. Senere på sommeren vil der også være friskplukkede, søde ærter som til den tid også sælges som selvpluk.

Jordbærmarkerne ved Ellengaard bugner lige nu af søde jordbær, og fordi man har fravalgt at vande markerne, er jordbærrene ekstra smagfulde. Fremsendt foto

 

Kommentarer