Ø. Bjerregrav

Naturstyrelsens ansvar: lover kohegn ved Skals Å

Køer har de sidste måneder haft fri adgang til Skal Å til skade for dyrelivet i åen.

Landsbrugsforvalter ved Naturstyrelsen Kronjylland lover at sætte hegn op, så køerne ved Fussing Sø ikke længere bader i Skals Å

Lokale borgere og besøgende har undret sig over, hvorfor køer på Natursstyrelsens marker har fri adgang til Skals Å. Køerne efterlader deres afføring i vandet og træder jord ned til vandkanten, hvilket skader fiskelivet i åen, som blandt andet består af ål og ørreder.

”Der er mange dyr udover fiskene, som vi gerne vil tage hensyn til. Vandløbet blev lavet med relativt flade rænker, fordi dyr ved vandløbet skulle have mulighed for at spise græsset. Det gælder for eksempel fugle og insekter, som søger deres føde i det korte græs langs vandkanten,” siger Peder Iversen, der er den ansvarshavende agronom ved Natursstyrelsen Kronjylland.

For stort et slid

Ved udløbet til Fussing Sø er det dog ganske tydeligt, at køerne har trådt græsset fuldstændigt ned i vandet, hvilket også fremgår af den vide0, som Randers Netavis filmede fra stedet. Det er da heller ikke meningen, medgiver Peter Iversen.

”Vi er fuldstændige enige om, at strækningen ved vandløbet har fået for stort et slid. Og det er en kombination af vandløbet og de to elletræer, som køerne søger skygge under på varme sommerdage. Men hvis du har været rundt om vandløbet, kan du også se, at vandløbet ellers fungerer fint. Dyrene spiser normalt af græsset, uden de træder kanten ned,” siger han.

Permanent hegn

Peter Iversen forklarer, at opsættelsen af hegn gør det vanskeligt at vedligeholde vandløbet, når der eksempelvis er for høj vandstand i området. Derfor mener ham, at det er bedst, hvis dyrene selv kunne få dyrelivet ved Skals Å til at fungere. Ifølge Peder Iversen har Naturstyrelsen dog længe haft planer om at sætte et mere permanent hegn op ved strækningen, og han lover, at markens omkringgående køerne ikke belaster vandkanten ved Skals Ås udløb fra Fussing Sø yderligere.

”Der kommer et permanent hegn, og jeg går ned i løbet af denne uge for at se, om belastningen er så stor, at der også skal sættes et midlertidig hegn op. Det bliver sådan et, der kan sættes op en formiddag med nogle lette pæle,” siger han.

Kommentarer