Livsstil og forbrug

Medicinsk cannabis: patienternes virkelighed er en anden

Danmarks Radio bragte i sidste uge et indslag om medicinsk cannabis og flere medier har rapporteret, at cannabis ifølge en stor international undersøgelse ikke har nogen smertelindrende effekt. Men det er en misforståelse af undersøgelsens konklusion og en uberettiget dæmonisering af medicinsk cannabis.

Undersøgelsen er foretaget af IASP – Den internationale verdensorganisation for smerteforskere og læger – og har professor Lars Arndt-Nielsen som afsender. Han slår i sin egen – vildledende – fortolkning af undersøgelsens konklusion fast, at medicinsk cannabis ikke duer i smertebehandling på trods af, at det i undersøgelsen pointeres, at der ikke er gennemført tilstrækkeligt med medicinske undersøgelser til at kunne fastslå, hvorvidt produktet har smertelindrende effekt eller ej. Nyhedsindslaget fik flere end 1.100 kommentarer på DR Nyheders facebookside – langt størstedelen med opbakning til brug af medicinsk cannabis i smertebehandling.

– I en undersøgelse fra 2019/2020 foretaget af syv patientforeninger med besvarelser fra flere end 4.500 patienter oplevede 78% af de patienter, der brugte cannabis som medicin, en positiv effekt i forbindelse med smertelindring, afslapning og bedre søvn. Udfordringen med medicinsk cannabis på det danske marked er dog desværre, at op mod 80% af patienterne selv skaffer produkterne uden om sundhedsvæsenet, og derved er det svært at få en garanti for indhold og virkningsstoffer, fortæller Jeppe Krog Rasmussen, som er administrerende direktør i DanCann Pharma A/S. Han har tidligere efterlyst større fokus på patientsiden i forbindelse med den danske forsøgsordning.

DanCann Pharma A/S er en af de lægemiddelproducenter, som forsøger at få Lægemiddelstyrelsens godkendelse af produkter indeholdende medicinsk cannabis i Danmark. Jeppe Krog Rasmussen er ikke specielt overrasket over Lars Arndt-Nielsens kategoriske afvisning af medicinsk cannabis som smertelindrer:

– Det ret veltimede angreb på medicinsk cannabis som medicin åbner i min verden for spekulationer om, hvorvidt der er en politisk eller økonomisk agenda bag. Arndt-Nielsen har en tydelig interessekonflikt på området, og hvis man ser på listen over Arendt-Nielsens “samarbejdspartnere”, så inkluderer den en lang række medicinalfirmaer, hvoraf de fleste producerer klassiske smertestillende præparater. Altså virksomheder, der står til at miste markedsandele, hvis cannabis og cannabinoider viser sig at virke godt mod smerter. For mig er det et spørgsmål om integritet, og når Lars er – og har været – på så mange konkurrerende virksomheders lønningsliste, så er han i min verden langt fra objektiv. Jeg synes, det er problematisk, at en højt profileret dansk professor modtager penge fra industrien og samtidig er ude med riven efter en ny produkttype uden at have evidens for noget som helst, udtaler DanCann Pharma-direktøren.

I indslaget på Danmarks Radio blev den danske forsøgsordning omtalt. Ordningen startede i foråret 2018 og gjorde det muligt for læger at ordinere medicinsk cannabis som smertelindring i behandlingen af for eksempel kræft- og sklerosepatienter. Det er væsentligt at pointere, at den offentliggjorte undersøgelse slet ikke fokuserer på cannabisprodukter, som er en del af den danske forsøgsordning.

– Vi har investeret et stort tocifret millionbeløb i et højteknologisk produktionsanlæg, og vi kan fremstille produkter, som overholder de højeste danske og internationale standarder på området. Et stort ønske fra vores side er at få lov til at stå på mål for egne produkter den dag, hvor de godkendes af Lægemiddelstyrelsen. I dag er det sådan, at den receptudstedende læge sidder med ansvaret, og det er bare ikke holdbart. Vores produkt – vores ansvar, pointerer Jeppe Krog Rasmussen og fortsætter:

– Det er både i patienternes og branchens interesse at cannabisprodukterne på markedet bliver grundigt testet og kontrolleret – og at de virksomme stoffer tydeligt fremgår af produktbeskrivelsen. Der er lige nu stor efterspørgsel på godkendte cannabis-produkter på markedet i Danmark, og det tvinger patienterne til indkøb ad andre kanaler, ofte tvivlsomme. Og det er et kæmpe problem – både sundhedsmæssigt og økonomisk, slutter han.

Kommentarer