Ø. Bjerregrav

Mariette hjælper mennesker med kræftrelateret træthed

Mariette Brügger behandler mange forskellige lidelser, men har særligt fokus på behandling af kræftrelateret træthed og andre senfølger. Lidelser som hun behandler overvejende med akupunktur, men også med blandt andet behandlingsmetoden 'cupping', som her på billedet. Privatfoto

Senfølger som ekstrem træthed efter en kræftsygdom med måske langvarige behandlingsforløb har længe været et overset problem, og som mange mennesker lider under længe efter, de er erklæret raske. Der er imidlertid ved at komme mere fokus på det, og i Øster Bjerregrav tilbyder akupunktør Mariette Brügger behandlingsforløb målrettet kræftrelateret træthed. Og det virker, viser erfaringen.

Det er hårdt at være i behandling for kræft, men de færreste tænker på senfølgerne, der kan komme bagefter. 

– Når man får sin kræftdiagnose, har man fokus på behandlingen og på at blive rask, og man er ikke i en position, hvor man kan tage sig af, hvad der kommer bagefter. Og når man er på ‘den anden side’ af sygdommen og erklæret rask, så oplever mange at ramle ind i en mur af senfølger som træthed, manglende energi, søvnløshed med mere, og det kan godt komme som lidt af en overraskelse, fortæller
Mariette Brügger, sygeplejerske, praktiserende akupunktør og Nada-behandler med egen klinik i Øster Bjerregrav lige uden for Randers.

Hun tilbyder behandling for blandt andet kræftrelateret træthed, og hun glæder sig over, at der er kommet mere fokus på problemerne med senfølger.

“Fantastisk at være rask”

En af senfølgerne efter endt kræftbehandling er kræftrelateret træthed, også kaldet fatigue. 

– Det er en altoverskyggende træthed, som ikke kan soves væk. Mange oplever, at de ikke kan holde fokus, de kan ikke huske, og daglige gøremål som indkøb og arbejde kan være fuldstændigt uoverskuelige, fortæller Mariette Brügger.

– Mange oplever, at de ikke orker at være sociale, for de bliver alt for hurtigt trætte, og det kan koste flere dage på sofaen bagefter. Mange føler sig forkerte, fordi omverdenen siger, at “det er fantastisk, at du er blevet rask, og at det nok skal gå”; men de, som har været syge kan ikke overskue noget som helst grundet den altoverskyggende træthed. Det kan give dårlig samvittighed, da man gerne vil være en del af den normale hverdag igen og deltage på lige fod med resten af familien, men de orker det ikke, beskriver hun.

Gode resultater

Mariette Brügger har en særlig interesse for behandling af kræftrelateret træthed. Det er et emne, hun dagligt beskæftiger sig med, og hun har lavet speciale om emnet med rigtigt gode resultater til følge.

– Efter klienterne er startet i behandling hos mig, siger de, at de føler, de har fået livet igen. En følelse, de havde forventet at få efter endt kræftbehandling, men trætheden overskyggede det hele. Mange af mine klienter beskriver, at de har levet et pseudoliv, hvor de aldrig har vidst hvad og hvor meget, de kunne overskue, og hvordan dagsformen var. De har samtidig været bevidste om, at hvis de pressede sig selv, ville regningen komme de efterfølgende dage med total mangel på energi, fortæller Mariette Brügger, som med baggrund i sit speciale og solide erfaring med sine behandlingsmetoder har fundet en måde at hjælpe mennesker, som lider af senfølger efter kræftsygdom.

Ingen mirakler

Mariette Brügger har jævnligt klienter i klinikken, som ønsker behandling for kræftrelateret træthed. 

– Mange har igennem længere tid døjet meget med træthed, og når de så får behandlinger, som giver dem et ekstra boost af energi, har de i starten svært ved at administrere den ekstra energi, og de kommer til at overforbruge sig selv. Med tiden finder det et fornuftigt leje, og lidt efter lidt får de det bedre, og kroppen kommer mere i balance. Man glemmer hurtigt, hvor træt man har været, så det er vigtigt at måle trætheden, og det gøres ved, at man udfylder et spørgeskema før hver behandling. På den måde kan man holde øje med fremgangen, fortæller hun.

Læs også: Fra Øster Bjerregrav til Kina – og fra sygepleje til akupunktur

Mariette Brügger understreger, at behandlingerne ikke er et mirakelmiddel.

– Akupunktur er en 4.000 år gammel viden, men det er ikke magi, og man hopper ikke rundt som én på 20 år efter den første behandling, understreger hun og tilføjer:

– Har man haft kræft, vil det altid følge en, men de behandlinger, jeg tilbyder, kan gøre, at man får det meget bedre, og så gør det ikke så meget, om man har en halv sofadag engang imellem. Det kan man bedre overskue, når man ved, at det ikke er for ofte, og at det går hurtigt over igen. Og ellers ved man, hvor man kan få hjælp.

Læs udsagn fra klienter, der har fået hjælp af Mariette Brügger, på hendes hjemmeside

Om Mariette Brügger

  • Udannet sygeplejerske fra Sygeplejeskolen i Aarhus 1996.
  • Uddannet i Traditionel Kinesisk Medicin på Suzhou Institute for Advanced Study of Science and Technology, Kina 2013-2015. 
  • Uddannet akupunktør fra Akupunktur Akademiet i Aarhus 2016-2018.
  • Uddannet NADA behandler hos Nada Danmark 2017.
  • RAB-certificeret, som betyder, at hun løbende efteruddanner sig inden for alternativ behandling
På denne figur, som Mariette Brügger har i sin klinik, kan man se akupunkturpunkternes placering i ansigtet. Arkivfoto: Gitte Hagsholm

Kommentarer