Hvidsten

Wilbek og lokale Venstrefolk til Grundlovsmøde på Hvidsten Kro

Se billedserie

Det var til tonerne af fuglefløjt og lyden af blafrende flag at Venstre indledte sit traditionsrige grundlovsmøde på Hvidsten Kro i går tirsdag den 5. juni. I år med gæstetaler borgmester i Viborg Ulrik Wilbek samt tre lokale Venstre politikere.

I Mindelunden på Hvidsten Kro var de opstillede bænke ved at være fyldt op, da formand for Venstre i Randers Knud Pedersen gik på talerstolen og bød velkommen og indledte mødet med en fællessang: “Se, det summer af sol over engen” med Eskild Gundersen som forsanger.

Solen skinnede fra en skyfri himmel, og det gode vejr havde lokket ekstra mange til grundlovsmødet.

Første taler var Christian Brøns, som er gruppeformand for Venstres byrådsgruppe. Han beklagede, at det ikke længere er Venstre, som sidder for bordenden i byrådssalen. Ikke mindst henset til, at Venstre afleverede en kommune i bedre form, som er mere og bedre rustet til fremtiden.

Se også video med taler og interviews her

– Arbejdsløsheden blev bragt ned under landsgennemsnittet, og det har stor betydning for det enkelte menneske, som er kommet i arbejde, men også for vores kommunekasse, som igennem de sidste fire år er blevet styrket med 36 millioner kroner, sagde Christian Brøns.

– Nu er vi blevet et oppositionsparti, og vores rolle er en anden, men vi holder ikke op med at være et ansvarligt parti, der gennem hårdt arbejde, flid og konstruktive forhandlinger, vil søge indflydelse til gavn for borgere og virksomheder samt medarbejdere, sagde gruppeformanden.

Christian Brøns forudser, at det bliver en svær øvelse for det socialdemokratiske flertal, når det kommende budget skal forhandles. Borgmesteren bliver tvunget til at vælge mellem to muligheder: En hvor der føres en ansvarlig økonomisk politik, som Venstre kan tilslutte sig, eller at basere sig på partier og lister, som hopper fra tue til tue, og som ikke fremlægger finansieringsmuligheder.

Folketingskandidat for Venstre i Randers Nord-kredsen, Simon Ødegaard Simonsen forklarede, at den venstreledede regering netto hver dag har ansat én sygeplejerske og én mere i det danske sundhedssystem, og det svarer til, at der hver dag bruges 12 millioner kroner mere om dagen i sundhedsvæsenet.

Derud over slog han fast, at Grundloven skal gælde for alle, som bor og opholder sig i Danmark. Det gælder også de borgere og gæster, som ikke har de samme demokratiske traditioner, som danskerne.

Folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen tog udgangspunkt i hvad det vil sige at være dansk.

– Danmark er et særligt land. Vi har tillid til hinanden, som man ikke ser mange andre steder i Skandinavien. Vi har så meget at være stolte af, og vi har meget, som vi skal passe på, sagde han.

Michael Aastrup Jensen erklærede, at Danmark er et åbent og generøst land, som tager imod mennesker som er forfulgte. Men grænsebommene skal være lukkede overfor dem, der ikke vil Danmark, ved at ødelægge det fundament, som Danmark er bygget på.

– I Danmark er det Grundloven som er udgangspunkt for vores lovgivning. Middelalderlige skikke og sharialovgivning hører ikke hjemme her til lands. Vi må og skal sige klart fra over for den slags, understregede Michael Aastrup Jensen.

Sidste taler var den nyvalgte borgmester i Viborg Kommune Ulrik Wilbek. Han indrømmede gerne, at det en gang imellem kan være nødvendigt at spille med musklerne som politiker. Men hvis man gør det i hver eneste sag, så ender det med, at man spiller sig selv udenfor banen.

– Hvorfor kan et bredt samarbejde mellem kommuner og regioner lade sig gøre, men ikke nær på samme måde i landspolitik og Folketinget?

– Når jeg ser og hører, hvordan vi i vores kommuner forsøger at skabe sammenhæng og gode forudsætninger for borgerne på tværs af politiske interesser, men også forbi vi ved, at kun på den måde kan vores kommune klare sig i konkurrence med de 97 øvrige kommuner, så bliver jeg glad. Jeg bliver også stolt når det lykkes i vores kommune, at skabe resultater, der gør det bedre for borgerne at bo der, fastslog Ulrik Wilbek.

Venstres Grundlovsmøde havde iøvrigt besøg af den tidligere socialdemokratiske borgmester i Aarhus Thorkild Simonsen, som var kommet for blandt andet at høre talen af Simon Ø. Simonsen, med hvem han er i famlie.

Mødet sluttede med at nationalsangen ”Der er et yndigt land” blev afsunget stående. Herefter kunne der købes pølser, øl, kaffe eller vand i det opstillede telt.

Kommentarer