Ø. Bjerregrav

”Lad aldrig solen gå ned over din vrede”

Der var amoriner i luften allerede da Esther og Tage mødte hinanden første gang, og efter fem år som kærester blev det til ægteskab. Datoen 9. juni 1957 står der på vielsesattesten, og dermed kan parret på fredag fejre diamantbryllup. Sammenlagt har de gået hånd i hånd i 65 år. Avisen besøgte parret til en snak om kærlighed og kildevand – og alt det andet, der følger med 60 års ægteskab.

Tage Durup Laursen Bødker og hustruen Esther på henholdsvis 82 og 78 bor i Øster Bjerregrav, hvor de er kendte for deres gæstfrihed, venlighed og gode humør.

Esther og Tages forhold til hinanden er beundrings-værdigt, og i hjemmet på Rørsangervej 30 er der aldrig kedeligt.

Sikke noget griseri

Esther, som er født i Svinding, blev sendt ud at tjene allerede som 14 årig. Hun har arbejdet lige siden i mange forskellige jobs, indtil hun gik på pension for flere år siden.

Allerede som ung pige beviste hun, at hun var en selvstændig, kvinde. Det fik karlen på en gård vished for, da han ikke opførte sig ordentlig. Esther tog fat i ham og smed ham over i en grisesti, og det resulterede i, at både grisene og karlen hylede og skreg.

Militær og politik

Tage blev i sin tid uddannet som mekaniker og kom herefter til forsvaret. Han blev indkaldt i 1956 og sluttede som seniorsergent af 1. grad i 1994. I løbet af de  mange år har han været udsendt til både Cypern og til Grønland.

I den tidligere Purhus Kommune havde han sæde i byrådet i 26 år for Venstre. Her var han blandt andet med til at beslutte, at Øster Bjerregrav skulle have nye boldbbaner, og da banerne skulle graves ud, ringede han såmænd til kasernen i Randers. Her tillod obersten lidt modstræbende at sende soldater og maskiner ud at assisterere med at arbejdet; under dække af, at det var en militærøvelse. Men det var med daværende forsvarsminister Kjeld Olesens billigelse, så der var ikke noget at komme efter, understreger Tage Bødker.

Artiklen fortsætter under billedet…

Det er måske ikke lige, hvad man forbinder med en seniorsergent af 1. grad, men Tage Bødker elsker at sy strapudemaj. Her viser han et eksempel på sit flotte håndarbejde. Foto: Egon Thomsen

Kærestefolk

Omtrent samtidig med at Tage og hans forældre flyttede til Øster Bjerregrav, begyndte Esther på Martha-skolen i Randers.

– Der var fire knægte, som havde fundet ud af, at vi gik dér, og når vi gik hjemad stod de klar og ville snakke med os, fortæller Esther om første møde med Tage.

– Lige før jul havde min søster købt et par sko med høje hæle, og jeg skulle gå skoene til. Pludselig kommer Tage ud fra købmanden og spørger, om ikke jeg vil med ud at gå en tur. Jeg kunne jo ikke gå i de højhælede sko, så jeg måtte hjem og skifte, og så gik vi en tur. Jeg har aldrig gået så lang en tur med ham hverken før eller senere, griner Esther.

Efter gåturen tog de hjem til Tage og fik kaffe sammen med nogle venner og veninder. Tages forældre var i byen, men kom hjem før tid, så Esther og de andre piger skyndte sig ud i køkkenet og vaskede op. Det fik Tages mor til at udbryde: ”Det var vel nok dejligt. Jeg tror jeg vil have sådan en pige”.

Og det fik hun næsten; blot ikke som datter, men svigerdatter. Tage havde nemlig gjort indtryk på Esther – og omvendt. For efterfølgende blev de kærester, og siden da har de været uadskillelige, og holdt sammen i tykt og tyndt.

Efter at have været kærester i fem år kom Esther i ’omstændigheder’, og så var der ingen vej udenom: Tage friede til sin udkårne, som straks sagde ja.

Barnet var imidlertid død ved fødslen, men parret fik senere tre døtre: Vibeke (58), Gitte (55) og Pia (50). Dertil er senere kommet 7 børnebørn og 4 oldebørn.

Artiklen fortsætter under billedet…

Esther elsker at strikke. Hun har altid gang i strikketøjet derhjemme, og så er hun med i en strikkeklub, der nørkler til fordel for fattige børn i udlandet. Foto: Egon Thomsen

Kærlige drillerier

Mens kaffen bliver serveret husker diamantbrudeparret tilbage på nogle af deres fælles oplevelser.

Mens de var kærester fik Tage en motorcykel, og så skete det ofte, at han måtte ringe til Esther.

– Han ringede for at høre, om ikke lige han kunne låne 5 kroner til benzin. Men jeg har da aldrig fået dem tilbage, understreger Esther, og sender et blik til Tage med rynkede øjenbryn.

Og efter mere end 60 års sammenhold kommer Tage med en indrømmelse:

– Pengene blev slet ikke brugt til benzin, fortæller han, mens han skæver over til Esther, som gerne vil have at vide, hvad han så brugte pengene på.

Han når dog ikke at svare, før hun med overbevisende stemme erklærer, at han så åbenbart havde brugt pengene til bajere sammen med vennerne. Tage siger hende ikke imod.

– Havde jeg vidst det, så havde du aldrig fået en krone, fastslår Esther med et kærligt glimt i øjet.

Opskriften på et langt og lykkeligt ægteskab

Ifølge Danmarks Statistik ligger skilsmisseprocenten omkring 50. Derfor ville avisens udsendte gerne kende opskriften på et godt og langt ægteskab.

– Vi stoler på hinanden. Har vi haft problemer af nogen art, så har vi talt om problemet, og sammen har vi altid fundet en løsning, siger de samstemmende.

Skulle det ske, at de har skændtes, er de altid hurtigt kommet overens igen.

– Det kan jo ikke undgås at der i løbet af 60 år kan komme små bump på vejen, konstaterer Esther. – Men vi har altid levet efter mottoet, ”Lad aldrig solen gå ned over din vrede”, og det har vi holdt, fortæller hun, mens Tage nikker bekræftende.

– Vi bærer aldrig nag til hinanden. Når vi har diskuteret, så er det glemt, så snart vi har diskuteret færdig, pointerer han og tilføjer:

– Men Esther kan altså også godt skælde ud, siger Tage og fortæller, hvordan han tidligere på dagen havde han pillet ved nogle knapper på fjernsynet, som han ikke skulle. Det resulterede i et defekt fjernsyn, og ikke nok med det, så havde han ved samme lejlighed væltet en vase, som også gik i stykker.

– Da fik jeg skældud, men det må være tilstrækkeligt for i dag, siger han med et skævt smil.

De to holder af gensidige, men hjertelige drillerier. Det kan de slet ikke skjule, for mens de mundhugges, smiler de og blinker til hinanden.

Artiklen fortsætter under billedet…

Esther og Tage Bødker er begge meget aktive pensionister – både sammen og hver for sig. De laver begge frivilligt arbejde, og så kan de godt lige at komme ud i forskellige sociale og kulturelle sammenhænge. Her er de til Venstre Randers’ grundlovsfest på Hvidsten Kro. Foto: Egon Thomsen

Aktive pensionister

I hverdagen er Tage beskæftiget med Ældrerådet I Randers Kommune, og når FC Randers spiller hjemmekampe, så udfører han kontrol på handicapområdet. Det samme er Esther nu begyndt med, men står stadig i lære, oplyser hun. Sammen tager de hver weekend på campingtur.

Siden sin pensionisttilværelse har Tage syet et utal af stramajbilleder. Billederne har været meget eftertragtede, og det er blandt andet kommet døtrene til gode.

Esther arbejder hver onsdag i Blå Kors i Vestergade.

– Ellers går tiden med at passe Tage. Og så er jeg med i en strikkeklub, hvor vi strikker til fordel for fattige børn i udlandet, siger hun.

Tage indskyder, at strikkeklubben burde hedde undulatklubben.

– De kvidrer som sådan en flok undulater, mener han.

– Og Tages ører blafrer for at lytte med, svarer Esther hurtigt igen.

Selv efter 60 års ægteskab er det ikke til at tage fejl af: De elsker stadig hinanden, og det er helt tydeligt, at det er ægte kærlighed.

Parret fejrer diamantbrylluppet ved et privat arrangement.

Kommentarer