Mellerup

Kunsten at provokere

Nørhald Kunstforening præsenterer værker af den russisk fødte Lena Smirnova fra den 6. oktober – 1. november 2018. Realistiske, men groteske og finurlige malerier, der forundrer, provokerer og trækker smilet frem hos beskueren.

Lena Smirnova præsenterer med et strøg af humor sin utraditionelle rejse ind i kunsten således:

– Min vej til kunst har været lidt kringlet. Da jeg var barn ville jeg tegne og male, og gik en kort periode på kunstskole, – men det lå i kortene at jeg skulle være ingeniør i teknisk fysik og gå på universitet i Moskva. En mere sikker fremtid end at blive en kunstner, som maler plakater af Karl Marx og Lenin, indtil man går på pension. På universitetet var jeg med i studenterrevyen, og det gav mig rig mulighed for at lave kostumer og male kulisser. Jeg tegnede mig gennem mit ingeniørstudium herligt let og fortsatte ligeledes med at gøre det gennem et PhD-studium. Der var mange smukke og ophidsende billeder i min PhD-afhandling, der gik på at optimere en krumtapaksel i en forbrændingsmotor. Efterfølgende underviste jeg i faststofmekanik på universiteter i Rusland og i Danmark. Men det er ikke sjovt for studerende, når en underviser står og skriver tavle op og tavle ned med matematiske formler i 2 timer. Jeg forstod hurtigt, at kunsten at formidle beregningsmodeller bestod i at overraske med illustrative tegninger. Sådan tegnede jeg mig igennem mit arbejde i 25 år, indtil jeg for 8 år siden begyndte at dyrke kunstmaling på fuld tid.

Hvad maler jeg?

Det der interesserer mig. Først en ide, et koncept og derefter kommer et billede og helst flere. Jeg arbejder med konceptet indtil jeg udtømmer alle dets forskellige sider. Udstillingen i Nørhald Kunstforening centrerer sig om tre serier:

En speciel serie, der er opstået ud af min store læselyst, og hedder ”Bogreoler”. Hvert maleri er en bogreol, men en bogreol med et tvist. Der kan sidde fugle på bøgerne eller frugterne ligger spredt hist og pist eller et glas whisky og tilhørende cigar er glemt på reolen. Det er realistiske malerier, hvor jeg tilstræber at overraske tilskueren med en optisk illusion af reolens tredimensionelle struktur og materialets gengivelse.

Serien ”Faces” er opstået efter mit ophold i London i 2016, hvor jeg er blevet kastet ud i et storbyliv, som er sydende, voldsomt, smukt, energisk, udmattende og inspirerende.

Flere malerier på udstillingen tilhører serien ”Réalisme noir”, hvilket hentyder til det sorte humør, som er skjult i dem. Som regel er de små malerier, realistiske stilleben, men dog sammensatte stilleben. Jeg arrangerer en opstilling eller udtænker en situation, hvor jeg prøver at finde en uortodoks vinkel på involverede genstande. Man skal kunne fornemme, at ligegyldighed ikke er tilladt i mine værker.
Et billedværk skal provokere og forundre, indeholde en lille gåde, en fortælling, en besked.

Lena Smirnova udstillede også i 2014 hos Nørhald Kunstforening. Siden er det gået stærkt, og hun er nu fast repræsenteret i Kunstgalleriet Odense, Kunstgalleriet Brænderigården i Horsens og Galleri Provence i Vadum.
Nørhald Kunstforening glæder sig meget til gensynet og nye udfordrende værker.

Der er fernisering lørdag den 6. oktober klokken 14-16. i Mellerup Fri- og Efterskoles foyer Almisbakken 18, Mellerup, 8930 Randers NØ. Som vanligt bydes der på musikalsk underholdning og en lille forfriskning. Udstillingen kan ses alle hverdage klokken 14-17, men er lukket i skolernes efterårsferie, uge 42.

Kommentarer