Randers By

I en tid med energikrise, skal det stadig være jul med lys

Foto: Randers City

Funklende julelys i en hel midtby, i en hel juleperiode er både en glædelig, traditionsrig og forventet oplevelse for byens borgere. Randers er særligt kendt for sin julebelysning og trækker hvert år gæster til fra oplandet for netop at opleve lysene. 

Men i en tid med koncentreret fokus på manglende energi, historisk dyr el og decideret el-krise, er det en nødvendighed at tage årets julebelysning op til vurdering og optimere tændingstiderne. Det har cityforeningen naturligvis også gjort, i en tæt dialog med Randers kommune. 

Julebelysning med omtanke 

Randers Cityforening har gennemgået alle julebelysnings elementer i tæt dialog med John Drejer A/S for at sikre at samtlige lyskæder, ranker og installationer er opgraderet til LED og dermed energibesparende. Elementerne på Randers Bro er ikke opdateret og af den grund heller ikke blive sat op i år, som led i en energibesparelse.  

”Vores julebelysning var, før stigende energipriser og mangel på el, ikke en tung omkostning på elforbruget, da hele belysningen er up to date. Den tunge udgift ved julebelysning er vedligeholdelse, opsætning og nedtagning. Men det er klart med de højere forbrugspriser og ikke mindst udsigten til en mulighed for mangel på el, at så må vi indsætte tiltag.” Citychef Mette Bræmer-Jensen 

De tiltag som Cityforeningen blandt andet vil gøre, i samarbejde med Randers Kommune, er at optimere tændingstiden væsentligt. Der vil derfor blive set på hvornår de mørke timer på dagen er, butikkernes åbningstid etc. Alt sammen for at holde omkostningen og ikke mindst elforbruget nede. Julebelysningen styres med en timer og kan hele tiden justeres via en app, hvilket gør det fleksibelt og med mulighed for at reagere.  

Julebelysning og juleoplevelser er nødvendigt for detailhandlen, og en levende midtby

I en tid med inflation, høje energipriser og dyre madvarer skal alle have råd til netop de helt basale ting. Derfor mærkes det også tydeligt, at folk sparer på impulskøbene, nyt tøj, café besøg osv. og det er naturligvis hårdt for byens mange butikker og restauratører.  

Ovenpå en lang periode med corona, hjælpepakker og momsafregning er det lige nu ekstra hårdt at drive forretning. Julen er og har altid været en vigtig salgsperiode for mange, og det er den især i år. Så en juleperiode uden de magiske julelys vil have alt for store omkostninger. 

”I byen handler julen om oplevelser, aktiviteter, stemning og ikke mindst vores julebelysning, som vi er kendt  for. Vi skal selvfølgelig ikke bruge løs af el uden omtanke, hvorfor vi kigger på hvor kan optimere og spare  el. Detailhandlen har nemlig hårdt brug for den jul, og for borgernes støtte og opbakning. Julelysene er med  til at sikre julehandlen, så butikkerne kan få omsætning og betale skattekroner tilbage til samfundet. Og  butiksejerne kan betale egne el-udgifter både for butikkerne og privat på hjemmefronten.” Citychef Mette  Bræmer-Jensen 

Slukker til halloween og ’sparer op til julen’ 

I forbindelse med efteråret, og halloween, ville ’loftet’ over midtbyens gader normalvis fyldes med orange lyskæder og lysende græskar. Det har cityforeningen i år besluttet ikke at hænge op, og dermed have bedre muligheder for at bruge af elforbruget til julebelysningen.  

Samtidigt er det et mål og møde opbakning fra byens butikker til at de vil slukke al butiksbelysning, vinduesbelysning og facadebelysning, når der er lukket. 

Der er stadig brug for støtte til julebelysningen 

Hvert år indsamler cityforeningen bidrag fra mange erhverv og borgere i hele Randers, som er altafgørende for at julen kan fyldes med oplevelser. Selvom mange kæmper i denne tid, er der forsat brug for denne støtte.  

Omkostningen til julebelysningen er tung til op- og nedsætning, reparation og vedligeholdelse. Derfor er det cityforeningens håb, at der fortsat vil modtages opbakning og støtte til at vedligeholde denne tradition fra både borgere og erhverv, med en frivillig indbetaling. 

Kommentarer