Randers By

Hegn omkring Randers Havn kommer ikke på tale

Daniel Madié, medlem af Randers Havns bestyrelse: Vi kan ikke hegne hele Randers Havn og Gudenåen ind.

På trods af flere hændelser, hvor mennesker enten er faldet i havnen i Randers, eller har forsøgt selvmord ved at springe i vandet, er der ikke behov for yderligere sikkerhed på området. Det mener bestyrelsen for Randers Havn.

Se videointerview nederst i artiklen

Vi har spurgt medlem af bestyrelsen i Randers Havn, Daniel Madié (K), hvad der sker, når havnen får oplysninger om en ny ulykke?

– Vi arbejder hele tiden på at udbedre sikkerheden her på havnen ud fra de midler og muligheder vi har, siger han.

– Randers Havn arbejder tæt sammen med TrygFonden, som er den institution i Danmark, der gør mest, og ved mest omkring havnesikkerhed. I øjeblikket opfylder Randers Havn alle de anbefalinger, som TrygFonden har givet os, fortæller Daniel Madié, som understreger, at der investeres i det omfang, som sikkerhedsanbefalingerne fra TrygFonden modtages.

Mener havnebestyrelsen, at der er basis for yderligere sikring i havnen?

– Vi lytter og lærer hele tiden, svarer Daniel Madié, og nævner til eksempel de nyudviklede redningsstiger, der nu bliver testet i fire havne, heriblandt Randers Havn. Redningsstigen, er synlig fra både vand og land, robust og nem at komme op ad, konstaterer han.

Samtidig gør Daniel Madié opmærksom på, at restauratør på Restaurant Pakhuset på havnen, Hans Christian Møller har besluttet, at sætte et 40 meter mobilt hegn op, når der er arrangementer på Pakhuset.

Han afviser, at hele havneområdet kan indhegnes for at forhindre ulykker.

Læs også: Kvinde reddet op af Randers Havn

– I sidste uge røg en kvinde i Gudenåen, og blev trukket ind i havnen af strømmen, hvor en snarrådig borger fik hende reddet op, fordi han havde adgang til en redningsstige. Havde der været et hegn for, ville det ikke være muligt, og kvinden ville være druknet, pointerer Daniel Madié, og mener derfor, at det ikke er nogen løsning, at sætte hegn op på havnen.

Michael Stralner, som mistede en søn for godt et år siden, mener at hvis holdningen er, at folk ikke skal pakkes ind i vat, så kan man også lige så godt fjerne lysreguleringerne i Randers by og rækværket over broen. Hvad vil du sige til ham?

– Det er jo altid en vurderingssag om hvor grænsen for sikkerhedsforanstaltninger går. I havnebestyrelsen har vi trukket grænsen ved ikke at hegne hele Gudenåen ind, forklarer Daniel Madié.

Han mener samtidig, at der er foretaget mange sikkerhedsforanstaltninger på havnen, men at der er en risiko ved at leve.

Læs også: Heltedrama i nat på Randers Havn

Ville det ikke være en god lejlighed til at lave yderligere sikkerhed, da man i 2015 brugte et par millioner kroner på at terrorsikre havnen?

– Terrorsikringen var et EU-krav, så det var vi nødt til at lave, men ved den lighed fandt vi heller ikke, at det var meningen, at vi skal hegne hele havnen eller Gudenåen ind, slutter Daniel Madié.

Programchef i TrygFondens afdeling for kystlivredning, René Højer siger til Randers Netavis, at når der har været så relativt mange utilsigtede hændelser med folk, der falder i Randers Havn, er det nødvendigt at kigge yderligere på sikkerheden omkring dele af havnen.

– Fra TrygFonden Kystlivrednings side fortsætter vi meget gerne dialogen med Randers Havn og bidrager med vores viden fra ind- og udland påpeger René Højer, og fortsætter:

– Hvis man skal de mange utilsigtede faldulykker i Randers Havn til livs, er én af de ting, man i hvert fald skal kigge på, om der er et mønster i, hvor og hvordan folk falder i vandet. Måske er det ganske få steder, hvor eksempelvis belysningen er utilstrækkelig eller uhensigtsmæssig. Skyldes de mørke og uopmærksomhed? Er de relateret til en tissetår på havnekanten o.s.v. Det skal man have styr på, inden man kan kigge på løsninger, der kan imødekomme behovet, fastslår René Højer.

Kommentarer