Livsstil og forbrug

Har Midtjylland den bedste idé? Idémagere og iværksættere skal stoppe madspild

Tænketanken ONETHIRD søger sammen med Tommy Ahlers idémagere og iværksættere, der ligesom GLEAN vil arbejde med at mindske madspild.

Har Midtjylland nøglen til at stoppe det globale madspild? Madspildstænketanken ONETHIRD er på jagt efter innovative ideer til at mindske madspild. Opgørelser over madspild på globalt plan vidner om en trist tendens, nemlig at over en tredjedel af verdensbefolkningens mad havner i skraldespanden – i stedet for på spisebordet. Det vil konferencen og innovationskonkurrencen SPISBAR’ være med til at ændre. Derfor kalder ONETHIRD Midtjyllands kvikkeste hjerner og bedste idéer til kamp mod madspild. 

Madspild er hårdt for vores klima. På verdensplan anslår man at cirka 8% af de totale menneskeskabte emissioner af drivhusgas kommer fra madspild og madaffald. Sammenholdt med, at 34% af al den mad vi i dag producerer i verden ender ’i skraldespanden’ er madspild er en global klimaopgave, som vi skal løse. 

Tænketanken ONETHIRD leder efter innovative idéer, fra blandt andet Midtjyllands uddannelsesinstitutioner, virksomheder og private udviklere, der kan hjælpe Danmark med at nedbringe madspildet. For at gøre det ekstra attraktivt for idémagere og iværksættere at arbejde med madspildsområdet, arrangerer ONETHIRD konferencen SPISBAR’ og lancerer samtidig en konkurrence under samme navn.

“ONETHIRD arbejder for at bringe hjerner og hjerter sammen for at stoppe madspild. Med konkurrencen vil vi bringe nye interessenter i spil for at finde innovative løsninger til at bekæmpe og forebygge madspild. Det er vores håb, at konkurrencen vil stimulere nye ideer, vise nye veje og skabe nye samarbejder på tværs af faggrænser,” siger Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand i ONETHIRD.  

Tommy Ahlers, klimainvestor, tidligere uddannelses- og forskningsminister, og nu juryformand i SPISBAR’, har fokus skarpt rettet på klimadagsordenen.

“Vi har et virkelig innovativt iværksætter- og forskningsmiljø i Danmark, ligesom vi er i front med den grønne omstilling. Det er helt unikt, men broen mellem de to skal være stærkere. Det skal være lettere at være grøn iværksætter, og det skal være lettere at få den grønne viden, vi har på universiteterne, ud at gøre en forskel i virkeligheden – det gælder også ift. at minimere madspild” fortæller Tommy Ahlers og fortsætter: “Jeg glæder mig til at se, hvad der gemmer sig af idéer i Danmark og opfordrer alle til at sende deres idé eller projekt ind til os. Vi skal have mindsket madspildet nu.”

Juryen består ud over Tommy Ahlers, bestyrelsesformand for ONETHIRD Flemming Besenbach, direktør og partner i tænketanken DareDisrupt Anders Hvid, Nicolai Bech fra Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut, Mads Werge, partner i rådgivningshuset PlanMiljø, og landechefen fra TooGoodToGo, Heidi Boye.

Om konkurrencen

Blandt alle de deltagende i konkurrencen udvælger juryen tre nominerede. De tre nominerede skal præsentere deres idé live foran deltagerne på SPISBAR’-konferencen, hvorefter juryen vælger den endelige vinder. Hovedpræmien til den vindende ide er et professionelt rådgivningsforløb via PlanMiljø, der har mere end 30 års erfaring inden for rådgivning i madspild og bæredygtig omstilling.

Læs nærmere om konkurrencen og vilkårene for deltagelse på www.spisbar.info.

Kommentarer