Mød Tånums gamle aktive gartner
Butikkerne efterspørger økologisk frugt og grønt som aldrig før, og snart 80-årige Svend Erik Hjuler Rasmussen fra Korsmedergaard i Tånum leverer varen og udvider stadig sit sortiment.
Svend Erik Hjuler Rasmussen, indehaver af Korsmedergaard er tæt på 80 men stadig langt fra det mål, han satte som 60-årig. Den dedikerede økolog og frilandsgartner dyrker omkring 55 forskellige slags grøntsager på i alt 35 hektar. I Korsmedergaards 1.000 kvadratmeter tunneller er der lige nu jordbær, tomater, agurker, asier og drueagurker, og syv hektar hønsegårde er plantet til med æble-, kirsebær- og blommetræer, der både giver godt miljø for hønsene og salgbare specialprodukter.
Skal rydde op efter 40 år som konventionel landmænd
Svend Erik Hjuler har altid nye projekter i støbeskeen. Seneste tiltag er asparges. Selv om han nærmer sig 80 år, er Svend Erik Hjuler nemlig kun halvvejs i det økologiprojekt, han satte sig for som 60-årig.
– Efter 40 år som konventionel landmand besluttede jeg at blive økolog og bruge de næste 40 år på at råde bod på de skader, jeg havde gjort, konstaterer han tørt.
Lige nu er det højsæson for hyldeblomster, og Svend Erik Hjuler og hans hjælpere har netop leveret et par tons af de hvide, velduftende skærme til Søbogårds økologiske safter. Hovedparten af produktionen afsættes til grossister, mens fødevarefællesskaber og egen gårdbutik aftager en mindre del.
Tag med på aftentur i marken
Onsdag 29. juni kan man lægge vejen forbi Korsmedergaard og få et førstehåndsindblik i arbejdet med grøntsagerne ved Økologisk Landsforenings aftenmarkvandring. Økologikonsulent Peter Søndergaard, Økologisk Landsforening håber, markvandringen kan inspirere andre til at kaste sig ud i at dyrke økologisk frugt og grønt.
– Efterspørgslen på dansk grønt er enorm, og vi har brug for flere avlere. 500 nye økologer er på vej, og jeg håber, nogle vil overveje mulighederne i denne produktionsgren. Og etablerede økologer med andre produktioner også kan være med. Mange kan nok passe et mindre areal med grøntsager ind i deres markplan, og man behøver ikke gå så alsidigt til sagen, som Svend Erik gør, men blot lade sig inspirere af hans indsats, siger Peter Søndergaard.
Kommentarer