Debat og politik

Forsvarsforhandlingerne kalder, men den socialdemokratiske regering nøler

Debatindlæg af Michael Aastrup Jensen, Medlem af Folketinget for Venstre, Dybdalen 12, 8960 Randers SØ

Danmark befinder sig i en ny sikkerhedspolitisk situation efter Putins aggressioner, og danskerne har, med stor overbevisning, stemt ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet. Derudover har de største partier i Danmark indgået Det Nationale Kompromis, hvor der er fundet en holdbar finansiering til styrkelsen af det danske forsvar. Behovet for et styrket dansk forsvar er dermed tydeligere end nogensinde, og derfor er det tid til at igangsætte forsvarsforhandlingerne – men regeringen nøler.

Hvis vi skal kunne deltage i missioner med både FN, NATO og EU kræver det, at vi indkøber mere materiel og får uddannet flere soldater hurtigst muligt. Som udenrigsordfører ved jeg, hvad konsekvenserne er, når man er for lang tid om at forhandle forsvarsforlig. At regeringen vælger at udsætte forhandlingerne kan nemlig have store konsekvenser. Hvis vi ikke snart handler, risikerer vi at komme bagerst i køen når der skal indkøbes materiel, fordi andre europæiske lande, ligesom os, også har valgt at opruste.

Jeg arbejder derfor på at sikre, at vi får et nyt forsvarsforlig inden udgangen af 2022. Og her har vi i Venstre klare prioriteringer for, hvad vi bringer til forhandlingsbordet. Vi skal se på værnepligtens konstruktion, som både kan udvides i antal, længde og indhold, og vi skal sikre, at Forsvaret i fremtiden er bedre til at fastholde soldater, der desværre forlader jobbet alt for hurtigt. Vi skal styrke indsatsen i Arktis og koncentrere os mere om vores nærområde. Der er stærke interesser i regionen og udviklingen nødvendiggør, at vi skal øge overvågningen og den militære tilstedeværelse. Dernæst skal vi have større fokus på cybertrusler. Det er én af de ting, vi også vil se et positiv efterspil af, når vi er indtrådt i det fælles europæiske forsvarssamarbejde.

Jeg håber, at den socialdemokratiske regering snart vågner op og tager ansvar. Den sikkerhedspolitiske situation bliver ikke mindre truende, og vi skal være i stand til at forsvare vores værdier, hvis en trussel viser sig.

Kommentarer