Mellerup

Et møde mellem himmel og jord

Se billedserie Oplev Anna Grethe Aaen's univers mellem himmel og jord virtuelt på Nørhald Kunstforenings hjemmeside. Foto: Anna Grethe Aaen.

Nørhald Kunstforening byder det nye år velkommen med en udstilling af Anna Grethe Aaen, der er uddannet dels på Aarhus Kunstakademi, dels på Randers Kunstskole. Hun arbejder fortrinsvis med landskabsmalerier, men på sin helt særegne måde.

Anna Grethe Aaen har udstillet ved flere censurerede udstillinger, lige som hun er medlem af flere kunstnersammenslutninger.

– Jeg er udenfor. Står eller sidder på en sten. Vejret må gerne være diset. Jeg ser mig rundt, mod horisonten, mod det, der er længst væk. Jeg prøver at tænke på det fjerne, prøver at glide ind i evigheden, hvor horisonten ulmer, hvor roen er, hvor alt bliver dirrende af luften. Jeg tænker på ro, og vil ikke frygt eller dysterhed. Næsten tyve år har jeg gået og nydt skoven ved Mariager og turen over Hohøj i selskab med min hund. Derefter gik jeg hjem og malede fjelde, fjorde og landskaber inspireret af Grønland, Færøerne og Råbjerg Mile. Jeg havde aldrig malet et træ, kun et krat eller et skovbryn, altid på afstand, aldrig inde fra en skov, beretter Anna Grethe Aaen og fortsætter:

– En dag med rimfrost skete det alligevel, at jeg oplevede eller sansede det gamle bøgetræ og fik lyst til at male træer og skov. Og inspirerende motiver er der masser af i Mariager.
Det giver mening for mig, at jeg kan give eller tilføre maleriet en stemning ved hjælp af farver. Den syrede gule giver mystik, men mystik kan også gemme sig i tåge eller dis. Og i den blå time kan alt ske. Og skovsøen er omgivet af helt specielle træer. Træer forandrer udtryk gennem sæsonerne, men lyset er altid det vigtigste.

Anna Grethe Aaen er blevet sammenlignet med den kendte maler L. A. Ring, – og det er ikke uden grund. I billederne mødes man af en sansemættet og fortættet stemning, der ikke kan efterlade én uberørt, for her mødes jord og himmel.

Nørhald Kunstforening glæder sig til udstillingen, men da der desværre stadig er virus på færde, er det ikke muligt at afholde den traditionsrige fernisering på Mellerup Fri- og Efterskole, sådan som kunstforeningen plejer.

Derfor kan udstillingen kun være virtuel. Klik ind på Nørhald Kunstforenings hjemmeside, hvor ddstillingen kan ses fra nu og til 11. februar.

Kommentarer