Mellerup

Efterskoleelever tog skraldet

Eleverne fra Mellerup Efterskole deltog i affaldsindsamlingen, fordi de gerne ville gøre en forskel for miljøet og naturen i lokalområdet, hvor de går i skole.

Cigaretskodder, plastic og brugt take-away-emballage var bare noget af det skrald en flok efterskoleelever fra Mellerup Efterskole fik samlet sammen. Eleverne var nemlig blandt de mange aktive borgere i Randers Kommune, der havde tilmeldt sig Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling for at gøre en forskel for naturen og miljøet.

“Det er vildt hyggeligt at gå sammen med sine venner og samle affald, samtidig med at vi gør en forskel for lokalmiljøet i Mellerup,” fortæller Ella Eistrup Juhl, elev på Mellerup Efterskole.

Og Ella er langt fra den eneste, der brugte sin søndag på at samle skrald. Danmarks Naturfredningsforenings affaldsindsamlinger har i år oplevet, at rigtig mange mennesker har gjort en indsats for naturen. Det er også tilfældet i Randers Kommune, hvor de seje efterskoleelever jagtede skrald:

“Normalt samler jeg det affald op, som jeg møder på min vej, når jeg går en tur. I dag har vi gået mere grundigt til værks og har samlet affald i krat og i grøftekanter. Vi fandt overraskende meget småt affald, som stammer fra nytårsraketter. Det er ikke så fedt, for det er fyldt med plastik, og det skader miljøet, ” siger Thilde Tingkær Højen, elev på Mellerup Efterskole.

Større bevidsthed om miljø giver mindre affald

Affaldsindsamlingen og optegnelsen af affaldsruterne i Mellerup var arrangeret af Bylauget i Mellerup og Knud Pedersen, der er gå-vært i Randers Kommune:

“Det er dejligt, at der er så stor opbakning til affaldsindsamlingen i Mellerup, og at der er en stigende interesse i Randers Kommune og på landsplan for at gøre en forskel for naturen og miljøet,” siger Knud Pedersen.

Som gå-vært kender han området ved Mellerup rigtig godt og har bemærket, at der ligger mindre affald end tidligere:

“Mange mennesker er blevet mere bevidste om sundhed og miljø. De tænker over, hvad de spiser, og de er blevet mere opmærksomme på naturværdierne. Det smitter af på den måde, de opfører sig på. Derfor tager flere ansvar for det affald, der ligger i naturen og tager det med sig, når de er ude at gå en tur. Jeg er overbevist om, at det er en tendens, der vil fortsætte til gavn for naturen og miljøet,” siger Knud Petersen.

Randers Kommune bakker op om indsamlingen

Randers Kommune bakker op om indsamlingen den 17. og 18. april ved at indsamle det affald, som borgerne har samlet. Via appen: “Giv os et praj” kan borgere tjekke deres affald ind på appen. Affaldet bliver hentet mandag den 19. april. Desuden stiller kommunen en affaldscontainer op ved Randers Regnskov til det indsamlede affald lørdag og søndag den 17. og 18. april.

Fakta om gå-værter

Randers Kommune samarbejder med omkring 40 frivillige gå-værter som en del af initiativet:Bevæg dig for Livet. Gå-værterne står for en række gå-hold og gå-events rundt om i Randers Kommune.

Kommentarer