Debat og politik

Borgmester Torben Hansens 1. maj tale ved Memphis Mansion

Borgmester Torben Hansen (S) holdt 1. maj tale ved Memphis Mansion. Foto: Jan Szwed.

Vi bringer her et uddrag af Borgmester Torben Hansens tale før koncerten på Memphis Mansion.

Jeg vil gerne kvittere overfor borgerne her i Randers Kommune.

Der bliver holdt afstand, der bliver sprittet hænder og hjælpsomheden overfor hinanden er enorm.

Stor tak for det – det er uvurderligt i kampen mod virus og i arbejdet for et samfund hvor der er plads til alle.
De seneste ugers fuldstændige forandring af Danmark, viser også hvilke samfund der er parate til sådan en krise og kan holde hånden under sundheden, velfærden og økonomien.

Det er velfærdssamfundet – og at det lykkes at holde hånden under Danmark og danskerne i den situation som vi står i nu – er på grund af velfærdssamfundet og ikke på trods af velfærdssamfundet.

Når man ser de store hjælpepakker der laves lige nu – for arbejdspladserne, for skoler, for kulturen, for udsatte, – ja for værdigheden – så må det også være slut med at høre om skattetryk og rå liberalisme.

Det er velfærdssamfundet, fællesskabet og samfundsbevidste virksomheder, der nu sikrer Danmark, der nu sikrer værdigheden, velfærden, jobs og sundheden.

Det er en svær tid.

Vi har altid brug for kulturen. Kultur er velfærd – men nu har vi endnu mere brug for oplevelser, for kulturtilbud.

Derfor synes jeg at dette initiativ er fantastisk. Det vidner om gå på mod – og giver os alle os andre fornyet energi og nye perspektiver. Man taler om hudsult – jeg vil mene, at vi nu er der, hvor vi roligt kan tilføje musiksult og kultursult – for der er noget helt særligt ved, at vi som mennesker i fællesskab har oplevelser der får os til hoppe af rytme, fælde en tåre eller gå tænksomme videre.

Det er også en særligt svær tid for vores ældre – og vores unge. Jeg ved at hverdagen er præget af bekymring hos mange. For andre er arbejdet stort set det samme. For vores ældre kan vi tilføje savn, ensomhed og måske også angst. Og for vores unge, der hvor man i livet i særlig grad har brug for at mødes med venner, finde ud af sig selv, der er alting forandret. Og sommeren kommer ikke til at byde på sidste skoledag, store studenterfester eller fest for at stå udlært og klar. Lad os andre – i fællesskab – give dem lidt mere støtte og venlighed med tanke på alt det de går glip af, som vi andre nåede at få med.

Eller som Elvis Presley sagde det i 50’erne: Alt hvad ethvert barn har brug for er håb og en følelse af at høre til. Hvis jeg kan sige eller gøre noget, som ville give et barn den følelse, så ville jeg føle, at jeg havde bidraget til noget her i verden.

Første maj er fællesskab – og lige nu, i disse dage og uger viser vores fællesskab sin uendeligt store styrke.
En styrke som jeg håber alle tager med sig – og dyrker – for der kommer også en tid efter coronaen – hvor vi som samfund er stærkere hvis vi tager de gode ting med fra denne krise.

God koncert – God 1. maj. Lad os stå sammen! Hver for sig.

Kommentarer