Livsstil og forbrug

43 år som ryger: Jeg havde ingen forventninger

Foto: Randers Kommune.

Mette Hvid Hansen havde ingen forventninger om succes, da hun startede på sit første rygestopforløb som 60-årig. Nu har hun sparet 30.000 kr. på halvandet år, og hun savner aldrig den gamle vane.

Hun nyder stadig at sidde på trappen om aftenen og tænke over dagen, der gik. Det eneste forskel fra før er, at hun nu kun indånder den friske aftenluft. Cigaretterne er fortid.

“Jeg havde set tilbud om gratis rygestopkurser på facebook flere gange, men jeg tænkte, at det ikke ville lykkes for mig. Der foregik så meget andet i mit liv, men alligevel gav jeg det en chance. Og måske lykkedes det netop, fordi der her var noget, jeg faktisk kunne styre”, siger Mette Hvid Hansen.

Mette begyndte på rygestopkursus i foråret 2020. Hendes børn har altid ønsket sig, at hun ville lægge cigaretterne på hylden, og nu skulle forsøget gøres.

“Der var en god stemning på holdet, og det passede mig rigtig godt, at der ikke var nogen løftede pegefingre. Jeg ved godt, at det er usundt at ryge – jeg ved godt, at rygning ikke er godt for noget. Vi snakkede om trangen til at ryge, og vi fik mulighed for at vælge et gratis hjælpemiddel. Jeg fik nikotinrør til fem uger og røg min sidste smøg en lørdag aften i maj 2020”, fortæller Mette Hvid Hansen.

Gaver for 30.000 kroner

Det er ikke nogen hemmelighed, at det koster penge at være ryger. En pakke koster omkring 55 kroner, og hvis man ryger 20 cigaretter om dagen, som Mette Hvid Hansen gjorde, så løber det op i cirka 20.000 kroner om året. Halvandet år som ikke-ryger har altså givet Mette et overskud på over 30.000 kroner, og det kan hun mærke.

“Jeg lægger stadig pengene til side, og jeg bruger dem på gaver til mig selv og mine børn. Jeg har for eksempel lavet en konto, de må bruge af til at købe bøger til deres studier, og for nylig købte jeg en lækker havestol til mig selv. Det er dejligt at kunne gøre det”, siger Mette Hvid Hansen.

Samtidig savner Mette aldrig den vane, der ellers var en tro følgesvend i over fyrre år.

“Jeg brugte meget smøgerne til at tage en pause, men den kan jeg sagtens tage alligevel. Jeg vil virkelig anbefale et rygestopforløb til alle, der gerne vil være røgfri. Selv havde jeg aldrig klaret det uden det kursus – så ville jeg have gjort det for længe siden”, understreger hun.

Der starter nye rygestopforløb i Randers Sundhedscenter i oktober og november 2021. Hvis man gerne vil høre mere, kan man sende en sms med teksten RYGESTOP til 1910. Så bliver man kontaktet af en rygestoprådgiver.

Kommentarer