Fussingø

200 år gamle gulvmønstre genskabt på Fussingø Slot

Ved en festlig indvielsesreception den 29. marts markerede Fussingø-gruppen, at de mere end 200 år gamle gulve på Fussingø Slot nu er genskabt i deres oprindelige mønstre og farver. Foto: Egon Thomassen

Ved en festlig indvielsesreception den 24. marts markerede Fussingø-gruppen, at de mere end 200 år gamle gulve på Fussingø Slot nu er genskabt i deres oprindelige mønstre og farver. Renoveringen, der har strakt sig over 3 år, er gennemført med økonomisk støtte fra Elrofonden.

Malerarbejdet er udført af malermester Erik Klausen fra Randers, der tidligere har deltaget i lignende restaureringsopgaver i historiske bygninger i både ind- og udland. Den aktuelle opgave på Fussingø Slot startede med at han nænsomt fjernede de mange lag gulvmaling, som skiftende ejere havde overmalet slottets gulve med. På den måde lykkedes det Erik Klausen at nå ned til resterne af de oprindelige farver og mønstre, som gulvene formentlig har fået i forbindelse med opførelsen af slottet i slutningen af 1700-tallet.

maler
Erik Klausen har ligget på knæ i hundredvis af timer for først at genfinde og derefter genskabe de unikke gulvmønstre på Fussingø Slot. Foto: Egon Thomassen

Erik Klausen er fuld af lovord om den eller de malere, der har ført de første pensler over gulvene.

– Det har været et håndværksmæssigt krævende, men virkelig flot malerarbejde, de har udført, siger han om sine fortidige kolleger. Fremtidige malere får det nemmere næste gang gulvene skal have ny maling og lak. Erik Klausen har nemlig dokumenteret og afleveret et komplet sæt farveprøver af de malervarer, han har brugt.

Med genskabelsen af gulvene er der sat et foreløbigt punktum for det restaureringsarbejde, som slottets overetage har gennemgået siden år 2000. Både lofter, gulve, vægge og ovne er nu ført tilbage til deres oprindelige pragt, så de fremtræder som et samlet hele. Begejstringen over resultatet lyste da også ud af Inger-Lise Mørups tale, da hun som formand for Fussingøgruppen bød velkommen til indvielsen.

– Vi nyder hver gang vi viser stuerne frem, fortæller deres historie eller laver en udstilling. Flottere rammer kan man ikke ønske sig”, fastslog hun.

Allerede i den forestående påske får publikum lejlighed til at se eller gense de restaurerede lokaler, når Fussingøgruppen den 9. april åbner sin traditionelle påskeudstilling, hvor en række af tidens dygtigste kunstnere viser deres værker frem.

Kommentarer