Ålum

14-årige Katja fra Ålum får coronatiden til at gå med at bage

Se billedserie Katja med en cheese cake hun netop har færdigdekoreret til en kunde. Opskriften på kagen har hun fået hjælp til fra sin far, som er udlært bager. Men hun har selv 'opfundet' hindbærgeleen på toppen, ligesom hun selv opfinder og fremstiller det pynt, hun kommer på kagerne. Foto: Gitte Hagsholm

Katja Aggerholm Lisborg fra Ålum har vendt coronatidens isolation til noget positivt. Hun elsker at bage, og det har pludseligt givet hende masser at lave – og efterhånden også en god forretning.

Mens skolebørn fra 0. til 5. klasse nu i et par uger har fået lov til at vende tilbage til undervisning på skolerne, så går en masse teenagere rundt i uvished om, hvornår de kan vende tilbage til noget, der minder om en normal tilværelse.

Sådan er det også for 14-årige Katja Aggerholm Lisborg fra Ålum, som fik nok af ensformigheden i sin hverdag.

– Jeg kunne bare ikke holde ud at lave ingenting. Jeg fulgte min undervisning og lavede mine lektier, og jeg gik tur med min hund, men ellers sad jeg bare ved computeren, så TV  eller lå i min seng, fortæller hun.

Det blev hun træt af, og så begyndte hun at bage.

Katja er vokset op i et hjem, hvor god mad altid har betydet meget. Hendes mor er udlært smørrebrødsjomfru, og hendes far er udlært bager, så interessen for især at bage er så at sige flaket op med.

– Jeg elsker at bage. Jeg har bagt siden jeg var helt lille, og så tænkte jeg, at jeg kunne bruge coronatiden på det. Samtidig kunne jeg glæde folk med det, jeg laver, og det betyder faktisk meget for mig, fortæller hun.

Begge forældrene er udearbejdende, men de har en lille nebengeschäft med catering. Derfor har de både cvr-nummer samt – og ikke mindst – en madvogn godkendt af Fødevarestyrelsen, og den har Katja nu taget i brug og omdannet til sit eget lille bageri.

– Jeg startede op med små ting som boller og kanelsnegle med mere. Så lavede jeg nogle opslag på forskellige facebook-sider, og det fik jeg en masse respons på, fortæller Katja.

– Så opfordrede jeg folk til at komme med ønsker, og så gik det helt amok, fortæller hun.

I dag har hun kunder fra både Mariagerfjord og Viborg kommuner foruden, naturligvis, et stort lokalt klientel, der valfarter til adressen i Ålum for at købe alt lige fra boller og brød til de dejligste kager.

Styr på tingene

Det er først og fremmest lysten til at bage og glæden ved at glæde andre mennesker, der driver værket for Katja. Og trods sine blot 14 år, så har den unge iværksætter helt styr på regnskabet i butikken.

– Jeg kan ikke holde ud, hvis der ikke er styr på tingene. Så jeg noterer alt, både indtægter og udgifter, og det, jeg tjener, bliver indberettet, understreger hun.

Samme disciplin holder hun over for sin undervisning, selvom meget tid går med at bage.

– Jeg deltager i fjernundervisningen og afleverer mine opgaver, som jeg skal, men hvis jeg skal skrive en stil eller læse en bog, så sker det mest om aftenen, så jeg kan få tid til at bage om dagen.

Opbakning fra familien

Katja får stor opbakning til sit bageprojekt fra familien. Især faren med sin bagerbaggrund og mange opskrifter hjælper godt på vej, mens både moren og Katjas bror på 18, støtter hende i bageriet og ved at aflaste med andre ting.

Selvom  bageriet fylder meget lige nu, så er Katja ikke sikker på, om det er det hun skal i fremtiden. Lige nu har hun fokus på sin konfirmation, som skulle have været i foråret , men nu er flyttet til 30. august. Og her skal hun naturligvis selv levere kagerne, og hun har allerede planlagt, hvad det skal på bordet.

– Jeg laver en chokolade fontaine og lagkager, fortæller hun

Det ligger dog et stykke ud i fremtiden. Næste projekt – ud over de daglige bestillinger – er salg af hjemmebagte hveder på torsdag, hvor den unge bager holder en slags åbent hus.

– Jeg bager hveder hele dagen, men for at styre efterspøgslen, så opfordrer jeg til, at man ringer eller skriver med sin bestilling. Så kan jeg også holde nogenlunde styr på, at der ikke kommer for mange på en gang, lyder meldingen fra den unge bager.

Katja sælger hveder fra klokken 12 til 17, men man kan ringe allerede fra om formiddagen på telefon 20 43 88 86 for at bestille.

Katja foran madvognen, hvor hun bager sine fantastiske brød og kager. Foto: Gitte Hagsholm

 

Cheese cake in the making. Pyntet på toppen har Katja også selv lavet. I forgrunden ses gåsebryst, som Katja også har lavet sin egen udgave af med 3 lag, så den med hendes egne år ikke bliver så fed. Foto: Gitte Hagsholm

 

Katja finder mange af sine råvarer i familiens egen have. Her er det mynte, der skal bruges til den cheese cake, hun var i gang med at færdiggøre, da vi besøgte hende i sidste uge. Foto: Gitte Hagsholm

 

Også får kagen lige det sidste drys af ‘tryllestøv’, inden den var klar til at kunne afhentes af en glad kunde. Foto: Gitte Hagsholm

Kommentarer