Kultur

Violinbygger Noémie Viaud fortæller om kunsten at bygge et strygeinstrument

Violinbygger Noémie Viaud kommer til Randers og fortæller om kunsten at bygge et strygeinstrument. Pressefoto.

Den klassiske musik gemmer på et væld af spændende historier om de instrumenter, der klinger i koncertsalene. Onsdag den 24. april 2024 kl. 19.30 præsenterer Randers Kammerorkester violinbyggeren Noémie Viaud, der i første del af koncerten vil fortælle om kunsten at bygge et strygeinstrument.

Randers Kammerorkester spiller sideløbende eksempler på musik komponeret for strygere af Antonio Vivaldi, Felix Mendelssohn, Gustav Holst og Bela Bartók. Efter pausen går fire violiner, to bratscher og to celloer sammen i en fortolkning af den danske Niels W. Gades Oktet for strygere.

Fransk violinbygger i Danmark

Noémie Viaud begyndte selv at spille violin, da hun var syv år gammel. Men fremfor at styre frem mod en karriere som musiker var det selve instrument, som hun blev betaget af. Femten år gammel begyndte hun studierne på den franske violinbyggerskole, hvor hun afsluttede sin uddannelse i 2003. Derefter flyttede Noémie Viaud til Canada, hvor hun arbejdede i forskellige værksteder. Efter en omvej omkring Oslo i Norge slog hun sig i 2006 ned i Aarhus, hvor hun i syv år var ansat hos violinbyggeren Jens Stenz. Siden 2014 har hun haft eget værksted i Risskov, hvor hun har bygget instrumenter til en lang række danske og udenlandske musikere.

Niels W. Gades Oktet

I det musikalske hovedværk efter pausen – Niels W. Gades Oktet – træder den unge komponist bogstaveligt talt ud af den danske bøgeskov og lader sig inspirere af de større og vildere ideer, der bredte sig nede i Europa i midten af 1800-tallet. Det var således tyske musikere, der uropførte Oktetten i Leipzig i 1849. Oktetten er fuld af en ungdommelig optimisme og et livskraftigt overskud af musikalske ideer og energi.

Kommentarer