Samfund

Vinderprojekt for Flodlejet vil skabe flodliv i Randers

Sådan foreslår vinderholdet, at det nye projekt Flodlejet vil tage sig ud med flodbad, sauna og promenade på den eksisterende gangbro ved Tronholmen. Det nye område vil få navnet Flodholmen. Visualiseringer: LYTT Architecture

Det bliver et hold af rådgivere med LYTT Architecture A/S i spidsen, der kommer til at arbejde videre med at tegne og projektere Flodlejet – Randers by’s nye centrale plads ved vandet.

Dommerkomiteens valg, med Borgmester Torben Hansen i spidsen, blev præsenteret på et pressemøde torsdag formiddag. Vinderen, der er fundet blandt flere stærke bud på koncepter for Flodlejet, skiller sig ud med et vildt koncept, der blandt andet byder på Danmarks første naturflodbad, flodpool, sauna, flodhus og Randers’ længste bænk.

– Vinderholdet har præsenteret et koncept for Flodlejet, der på modig vis indfrier ønsket om at skabe byens nye centrale plads ved vandet, og jeg har glædet mig til, at vi nu kan vise det frem. Der er tale om et både ambitiøst og vildt koncept, der overrasker og udfordrer den gængse opfattelse af, hvordan et flodbad ser ud. Med respekt for stedets historie, natur og placering vil konceptet skabe flodliv i, ved og på vandet, og det vil gøre Flodlejet til et helt særligt sted med muligheder, som ikke findes tilsvarende andre steder i Danmark,” siger borgmester Torben Hansen.

Vinderen af opgaven som totalrådgiver for Flodlejet er LYTT Architecture A/S som landskabsarkitekter sammen med bygningsarkitekter fra BRIQ og ingeniører fra ARTELIA. De blev valgt på baggrund af det udbud, som Randers Kommune, Flodbyen Randers P/S og den filantropiske forening Realdania satte i gang i efteråret. Her blev i alt fem hold efter en prækvalifikation indbudt til at komme med deres forslag til et koncept for Flodlejet.

Danmarks første naturflodbad

Konceptet for Flodlejet foreslår tiltag på begge sider af fjorden med udgangspunkt i naturen på Tronholmen på den ene side af fjorden – og Bolværksgrundens bymiljø på modsatte side af fjorden.

Inspireret af den oprindelige deltanatur foreslår LYTT blandt andet at grave en biflod langs Tronholmen, hvori der bliver etableret et 100 meter langt naturflodbad. Her vil det være muligt at svømme med – eller mod – den naturlige strøm i vandet, og et sådant etableret naturflodbad findes ingen andre steder i Danmark. På Tronholm-siden lægger konceptet også op til at etablere en flodpool, hvor vinterbadere fx kan få det kolde gys og bagefter få varmen i en sauna.

På modsatte side på Bolværksgrunden indgår et nyt Flodhus i forslaget. Det skal give muligheder for aktiviteter og ophold ved og på vandet, ligesom pladsen langs kajen ifølge forslaget kan udnyttes til kajakker, kanoer og mindre både.

Den eksisterende sti, der forbinder Tronholmen og Bolværksgrunden, er også en del af det vindende koncept. Den foreslås nemlig ombygget, så der bliver mere plads til de gående og mulighed for at lave Randers’ længste bænk, så broen også kommer til at invitere til ophold.

Kommentarer