Debat og politik

Verdo-sagen: Hvad vidste ledelsen om kundernes penge?

Debatindlægget er skrevet af Asger Brorsen, Havndal, som sammen med Bo Vestergaard Hansen, Romalt, den 30 marts i år startede Verdo-sagen med et åbent brev til Randers Byråd og medierne – på baggrund af undersøgelser foretaget på eget initiativ og med aktindsigt hos Forsyningstilsynet.

Debatindlæg af: Asger Brorsen, Havndal

Da jeg i efteråret 2017 på et vælgermøde første gang spurgte til Verdo og forrentningen af indskudskapitalen, vidste ingen af de politikere, jeg talte med, hvad sagen drejede sig om – de havde enten aldrig hørt om det, eller opfattet det som problem i Randers Kommune.

Det var derfor med nogen overraskelse, at jeg blev mødt med heftige skriverier i Randers Amtsavis og et personligt angreb fra daværende borgmester og Verdo bestyrelsesformand Claus Omann Jensen, da samme avis 16/11-2017 i mit navn bragte et læserbrev om emnet.

Den 27/11-2017 rejste daværende byrådsmedlem Kim Kristensen sagen i Randers Byråd – heller ikke her fandt Claus Omann Jensen mulighed for at indvie andre i, hvad der måtte være op og ned i sagen.

Jeg lod foreløbigt sagen dø ud. Verdo A/S ville ikke udtale sig for ikke at ”påvirke det igangværende kommunalvalg”.

I Februar 2019 besluttede jeg at genstarte sagen – siden er skeletter i hobetal væltet ud af skabene i Verdo A/S, som det er beskrevet i en lang række medier over de seneste dage.

Mange spørgsmål står ubesvarede tilbage – f.eks. hvor de mange opkrævede penge er blevet af – vi taler i øjeblikket om et ”bruttotal”, der er løftet ud af lommerne på kunderne på i alt 1,5 MILLIARD! Jeg håber, at den kommende tid vil løfte sløret for dette.

Tilbage står dog i mine øjne et tvingende nødvendigt opgør med ledelsen af Verdo A/S. Tilliden til Direktør Kim Frimer er ikke eksisterende. Ligeledes er tilliden til nu Salg & Marketing Direktør Claus Omann Jensen definitivt brudt af 4 år som bestyrelsesformand, hvor Omann Jensen burde have stoppet udviklingen – han havde jo allerede to gange i 2017 muligheden – men gjorde intet – og sagde intet. Tvært imod – samtidig med sit virke som borgmester, hjalp han Verdo A/S med at tappe penge fra kommunens kasse og byens borgere.

Bestyrelsesformand Torben Høeg Bonde antyder i dag 10/4-2019 i medierne, at han har været dårligt informeret. Men 5 år i repræsentantskabet, 3 år i bestyrelsen og næsten et år som bestyrelsesformand burde vel have givet indsigt i koncernen. Særligt, når man 9/4-2019 kan læse i Randers Amtsavis, bestyrelsesmedlem Arne Erikslev udtaler, at han har været fuldt informeret om opkrævningerne hos kunderne. Så har hans kollega og bestyrelsesformand vel ikke været dårligere informeret? Virkeligheden er, at også Bonde bør tage sit tøj og gå.

Jeg håber, at Verdo A/S, bestyrelsen og repræsentantskabet hurtigst muligt drager de nødvendige konklusioner og får ryddet helt og aldeles op i en ledelse, som tilsyneladende fuldstændigt har mistet jordforbindelsen – og hvor man måske kan imødese et strafferetsligt efterspil.

Ellers er det svært at se, at Verdo A/S har nogen mulighed for at overleve som selvstændig forsyningsvirksomhed. Det vil være skidt for Randers By og Kommune.

Imens må Repræsentantskabet starte med at spørge – hvor er pengene?

Kommentarer