Debat og politik

Velfærdslisten: Nej til lukning af tandklinikker

Af Henrik Monero Christensen, medlem af Randers Byråd for Velfærdslisten

Velfærdslisten modsætter sig den foreslåede lukning af tandklinikkerne på Østervangsskolen, Søndermarkskolen, Asssentoft Skole, Blicherskolen og Langå Skole

Fem af Randers Kommunes ti tandklinikker skal lukkes. Sådan lyder anbefalingen fra politikerne i det såkaldte sundheds-, idræts-, og kulturudvalg, der vil lukke tandklinikkerne på Østervangsskolen, Søndermarkskolen, Asssentoft Skole, Blicherskolen og Langå Skole.

Men lukningsplanen vil støde på modstand i byrådet. Velfærdslisten vil nemlig ikke være med til at lukke tandklinikker.

Henrik Manero Hald, der som vikar for barselsramte Kasper Fuhr Christensen er medlem af Randers Byråd for Velfærdslisten, udtaler:

-Vi siger klart nej til flere centraliseringer. Mange børn vil få meget langt til nærmeste tandklinik. Det vil især gå ud over de mest sårbare børn og unge. Det kan vi ikke være bekendt.

Han fortsætter:

– Jeg er forundret over, at socialdemokraterne i Randers Byråd bakker op om yderligere centralisering. Det står i skarp kontrast til deres statsministerkandidat, Mette Frederiksen, der i valgkampen har fremført, at Socialdemokratiet siger nej til mere centralisering og flere nedskæringer på sundhed. Desværre må man konstatere, at de lokale socialdemokrater ikke er enige med deres statsministerkandidat.

Flertallets argument for lukningerne er, at der er brug for at frigive midler til renoveringer og udskiftning af nedslidt udstyr. Men det argument holder ikke, mener Velfærdslisten.

– Det er rigtigt, at politikerne i byrådet har forsømt at investere i vores tandklinikker. Men det bør politikerne tage ansvar for at rette op frem for at lade det gå ud over sårbare børn og unge. Politikerne har selv sparet på området og bærer derfor selv ansvaret for de manglende investeringer og renoveringer. Yderligere centralisering er ikke en nødvendighed. Det er et politisk valg, som byrådsflertallet har truffet, siger Henrik Manero Hald og fortsætter:

– Randers Kommune havde for ikke så mange år siden 23 klinikker. Så blev det reduceret til 13, derefter 10, og nu vil man så helt ned på 5 klinikker. Hvad bliver det næste? At vi slet ikke skal have nogen tandklinikker i Randers, og at børnene skal til Aarhus, hvis de skal have lavet tænder?

Kommentarer