Randers By

Velfærdslisten: Nej til lukning af plejehjem i Dronningborg og Havndal

Af Kasper Fuhr Christensen, 30342692, kfc@randers.dk

Der skal ikke længere være plejehjem i Dronningborg og Havndal, færre døende skal tilbringe den sidste tid på hospice, og ældre skal kun have gjort rent hver 3. uge og betale mere for maden. Det er blot nogle af de ting, der kan blive til virkelighed, hvis politikerne i Randers Byråd siger ja til forvaltningens spareplan på ældreområdet. Velfærdslisten siger klart nej til flere nedskæringer på ældre

Embedsmændene i Randers Kommune har netop offentliggjort planen for, hvordan der i 2019 skal spares hele 15 millioner kroner på ældre- og omsorgsområdet. Planen er et resultat af det budget, som Konservative, Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokratiet vedtog den 11. oktober. Her blev det nemlig besluttet, at der skal skæres ned på velfærdsområderne, og at embedsmændene skal komme med spareplaner, som politikerne skal tage stilling til.

Når politikerne i byrådets omsorgsudvalg holder møde på torsdag, skal de beslutte, om forvaltningens spareforslag skal sendes videre i høring. Et af omsorgsudvalgets medlemmer kan dog allerede nu afsløre, at han ikke vil være med til at skære ned på kommunens ældre.

– Det kan ikke passe, at det er gamle fru Jensen, der har slidt og slæbt hele livet, der skal betale regningen for en ny bro og overflødige prestigeprojekter. Nedskæringerne er ikke er nødvendige, men et resultat af skæve politiske prioriteringer. Pengene kan i stedet tages fra de mere end 90 millioner kroner, som samler støv under overskriften “Byen til Vandet”, siger Kasper Fuhr Christensen, medlem af Randers Byråd for Velfærdslisten og medlem af omsorgsudvalget.

Velfærdslisten stemte sammen med Enhedslisten, Radikale Venstre, Beboerlisten og SF imod budgetforliget, der blev vedtaget af Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative og Socialdemokratiet.

Nej til lukkede plejehjem

Spareplanen på ældreområdet indeholder 11 primære forslag og 4 supplerende forslag, der kan tages i brug, hvis politikerne vil droppe et eller flere af de primære forslag, men samtidig holde fast i målet om at skære ned med 15 millioner kroner om året. Blandt de primære forslag er, at plejehjemmene i Dronningborg og Havndal skal lukkes.

– Vi vil ikke være med til at lukke plejehjemmet i Dronningborg, Havndal eller nogen andre steder. Der kommer flere og flere ældre. Derfor er det hul i hovedet, hvis man begynder at lukke plejehjem, siger Kasper Fuhr Christensen.

Ud over plejehjemslukninger foreslår embedsmændene blandt andet, at de ældre skal betale mere for maden og hurtigere hjem fra Tryghedshotellet, at færre døende skal tilbringe den sidste tid på hospice, og at syge skal have mindre sygepleje. De supplerende forslag kan komme i spil, hvis politikerne vil af med nogle af de primære forslag. Her foreslår forvaltningen, at ældre kun skal have gjort rent hver 3. uge, og at der skal lukkes endnu flere plejehjem.

– Det skal være værdigt at blive gammel. Derfor skal der ikke skæres mere på de ældre. Velfærdslisten er derfor imod alle de nedskæringer, der lægges op til, siger Kasper Fuhr Christensen og fortsætter:

– Den eneste grund til, at ældreområdet ikke allerede er brudt sammen, er, at medarbejderne knokler langt mere, end de får løn for. Nu vil man have medarbejderne til at løbe endnu hurtigere og de ældre til at finde sig i mindre og ringere hjælp. Det er ikke fair.

Han tilføjer, at Velfærdslisten hurtigst muligt vil tage initiativ til et stormøde om, hvordan plejehjemslukningerne og resten af nedskæringerne på ældreområdet kan forhindres. Mødet vil være åbent for alle, der ønsker et stærkt ældreområde i Randers Kommune.

Spareplanen skal til behandling i omsorgsudvalget torsdag den 25. oktober 2018. Hvis udvalget sender spareplanen i høring, foregår det ifølge forvaltningens plan i perioden 29. oktober til 7. november. Herefter skal sagen så til endelig behandling i udvalget den 15. november. Tidsplanen kan dog blive ændret, hvis et udvalgsmedlem gør brug af sin standsningsret og begærer sagen i byrådet.

Kommentarer