Hvidsten

Uvist om våben kommer til Hvidsten

Museumsinspektør på Nationalmuseet, Jørgen Walseth, er helt overbevist om, at i hvert fald de 4 indleverede stenguns stammer fra besættelsestiden, men det er uvist om de er kastet ned til Hvidstengruppen.

Museumsinspektør på Nationalmuseet i København, Jørgen Walseth har været i kontakt med den person, som den 29. juni afleverede 25 våben til Syd- og Sønderjyllands Politi

Vedkommende fik fra politiet udleveret et telefonnummer til Nationalmuseet, med en opfordring til at tage kontakt hertil, fordi våbnene kunne have en historisk værdi.

– Der har tilsyneladende været en misforståelse mellem politiet og personen, som afleverede dem. Personen har hele tiden sagt, at det kun var de 6 våben ud af 25, der stammer fra Hvidsten, oplyser Jørgen Walseth. Bl.a. var der 4 stenguns (maskinpistoler) blandt våbnene.

Den person som afleverede våbnene til politiet har forklaret, at han har fået våbnene fra en gammel modstandsmand. Og det er modstandsmanden, der har forklaret, at de stammer fra Hvidstengruppen.

– Det kan da godt være, at nogle af våbnene stammer fra Hvidsten, men i bund og grund, så ved vi det ikke. Og vi får det heller aldrig nogensinde at vide med sikkerhed understreger museumsinspektøren.

Han fortæller samtidig, at modstandsbevægelsen i Sønderjylland var afhængig af våben, som var kastet ned et andet sted, fordi det sønderjyske område var for tæt på Tyskland, og fordi man frygtede, at hjemmetyskerne i området ville stikke frihedskæmperne, hvis de fik kendskab til dem.

Nationalmuseet har endnu ikke fået våbnene udleveret fra politiet, men Jørgen Walseth er helt overbevist om, at i hvert fald de 4 stenguns stammer fra besættelsestiden, og de vil blive sendt til Nationalmuseet. De øvrige våben vil blive destrueret.

Er der mulighed for, at en eller flere stenguns kommer til museet på Hvidsten Kro?

– Ikke umiddelbart, men jeg vil da bestemt ikke afvise det, siger Jørgen Walseth, og oplyser, at der er en række forhold, men skal være opfyldt, for at det kan lade sig gøre.

– Som udgangspunkt vil våbnene tilhøre os på Nationalmuseet, og som jeg har forstået det, så er museet på Hvidsten Kro privat, og så vidt jeg er orienteret, må de ikke opbevare våben.

Museumsinspektør Jørgen Walseth vil dog ikke afvise, at der kan gives en dispensation til museet om Hvidstengruppen. Det vil i givet fald være en sag for politiet, forklarer han.

Kommentarer