Kultur

‘Usynlige spor’ – Ny bog af lokal forfatter

Aase Thomassen. Privatfoto

Magtens Usynlige Spor er en barsk beretning om to familiers skæbne i årene omkring Anden Verdenskrig.

Udover en beskrivelse af optakten til krigen fortæller bogen om to mødres indsats for at bringe deres børn i sikkerhed. Med russerne i hælene flygtede de i januar 1945 gennem Nazityskland.

Det var langt fra alle, for hvem det lykkedes at overleve kulde, sult, sygdom og skibsforlis i Østersøen.

Tre af de børn som overlevede flugten, fortæller i denne bog om at være barn i årene omkring Anden Verdenskrig og om at vokse op i krigens skygge. Taknemmeligheden over at have overlevet flugt og krigens rædsler overskyggedes af tiden, der fulgte i samlivet med forældre med ar i krop og sind.

Emnet er ikke nyt, men med denne bog får vi en hudløs ærlig, personlig skildring fra tre personer, som i dag lever med minder og traumer fra krigsårene.

Pigen Helga var blandt de overlevende fra en skibskatastrofe i Østersøen i 1945. Det var langtfra alle, der som hun, en 7årig pige, var i stand til at holde balance på den smalle planke, der dannede bro mellem det synkende skib og et hjælpeskib. Privatfoto

Bogen, Magtens Usynlige Spor, er skrevet af Aase Thomassen, som ud fra samtaler med bogens tre hovedpersoner, beskriver to brødres og en kvindes erindringer fra en barndom i krigens skygge.

De to brødre, den ene bosat i Danmark den anden i Canada, havde ikke set hinanden længe, da de i 2023 besluttede at sætte hinanden stævne i den by, de som børn flygtede fra i 1945. Ingen af dem havde været der siden. Er huset der mon stadig, tænkte de.

Huset var der, og bogens forfatter, Aase Thomassen, var med, da de to brødre genså stedet. Derved hørte hun erindringer, som det aldrig er lykkedes den ældste bror at fortrænge. Det er blandt andet dem, hun beskriver i bogen.

Med bogen, Magtens Usynlige Spor, leverer Aase Thomassen i Ålum endnu en bog om lokale menneskeskæbner. Bøger som denne og Vi klarede den Karen, Stærke bånd, Som en fugl på træk og La Norma, kendt fra DR’s dokumentar, Pigen, der ville flyve, handler alle om personer i området Randers og Mariager fjord.

Fra samme forfatter kommer bøgerne Hawai’i Naturens mesterværk og Jeanne d’Arc Heks eller Helgen.

 

Kommentarer