Debat og politik

Socialpædagogerne: Undgå Randers Kommune

Læserindlæg af Gert Landergren Due, Kredsformand, Socialpædagogerne Østjylland 

I Socialpædagogerne Østjylland har vi mistet tilliden til Randers Kommune og ledelsen i familieafdelingen.

Det betyder, at vi for nuværende opfordrer vores medlemmer til at tænke sig grundigt om, inden de indgår i nye plejefamilie-opgaver med Randers Kommune.

Vi har som faglig organisation, og sammen med andre gode kræfter, i en lang periode forsøgt at presse på, for at Randers Kommune behandler familieplejerne ordentligt og byder dem vilkår, der gør det muligt for dem at varetage den vigtige opgave, det er at tage sig af de mest udsatte børn i vores samfund.

Randers Kommune har ikke villet lytte, og de hensigtserklæringer, der blev givet allerede i starten af oktober måned sidste år, har familieafdelingen på ingen måde levet op til.

Efter varslinger om ændrede vilkår for familieplejerne, uden nogen form for forudgående undersøgelser eller udtalelser, endte det med, at familieafdelingen ville stille op til møder med den enkelte familie. På trods af at de enkelte familieplejere på disse møder har leveret en faglig og grundig redegørelse for opgavens omfang, er afgørelserne stort set uændrede i forhold til det varslede. Alt tyder på, at hensigten med disse møder blot har været at lukke munden på kritikerne af processen – og vi har derfor mistet tilliden til Randers Kommune.

Randers Kommune har en meget høj procentdel af anbragte børn i familiepleje. Dette til trods er det et faktum, at manglende undersøgelser, manglende udtalelser og endda manglende vilje til at overholde lovgivningen har præget området. For de fleste anbragte børn er en anbringelse heldigvis den station i livet, der forhindrer, at de går helt i stykker. For nogle af dem er det et nødvendigt pusterum. For andre er det nødvendigt med længerevarende støtte. Det kræver alt sammen faglighed.

For at sikre den nødvendige faglighed er det afgørende, at der er ordentlige vilkår. Ordentlige vilkår gør det muligt at rekruttere de familieplejere, der har de helt afgørende kompetencer. Der skal være en honorering, der afspejler både opgaven og kompetencerne.

Indtil Randers Kommune får styr på disse afgørende elementer i deres håndtering af familieplejernes vilkår og dermed det tilbud, de kan byde de udsatte børn, kan vi kun opfordre til, at alle nye plejefamilier tænker sig grundigt om, inden de indgår kontrakter med Randers Kommune. Selv om der er lagt op til en ny honoreringsmodel for nye opgaver, må vi på baggrund af dette forløb spørge os selv: Hvornår løber de så også fra denne.

Kommentarer