Kultur

Udstilling i Mellerup: Rune trækker streger fra reklamebranchen til kunsten

Bowie. Illustration: Rune Johansen (beskåret)

Lørdag 6. januar 2024 er Nørhald Kunstforening klar med årets første udstilling på Mellerup Efterskole. Denne gang med multikunstner og reklametegner, Rune Johansen, fra Aarhus.

Af Jan Hagsholm, randers@netavis.dk

MELLERUP – Rune Johansen var kun femten år gammel, da han i 1971 vandt en landsdækkende tegneseriekonkurrence, som præmierede ham med en tur til London for hele sin famile med alt betalt. Vinderhistorien bragte ham sågar også en tur i fjernsynet med selveste Jørgen Klevin.

Han har ikke lagt blyant, tusch og penslerne siden.

I januar kan du opleve den nu 67-årige og garvede multikunstner, Rune Johansen, på Mellerup Efterskole, hvor han udstiller med et udvalg af sine fantastiske tegninger, malerier – og kreamik, som han selv kalder det.

Reklame med kunst på

Rune blev i en ung alder spottet af et reklamebureau i Aarhus. Branchen havde dengang brug for folk, der faktisk kunne tegne og lave grafik i hånden, hvilket var årtier før computer, photoshop og AI – og herfra blev tegnerens talent omsat til en lang karriere i reklamebranchen.

Han begyndte sin professionelle karriere i 1974, men har sideløbende haft kunsten som en væsentlig hobbybeskæftigelse. Det er i tidens løb blevet til et hav af portrætter af både kendte og ukendte mennesker – og med en stor variation af materialevalg.

Runes evner med en tusch, der var hans primære redskab som reklametegner, går igen i flere af værkerne på udstillingen, der vises i Mellerup Efterskoles foyer. Sideløbende har hans passion for akrylmaleri og keramik udviklet sig, og Rune udstiller derfor også flere af sine stemningsfulde malerier og finurlige, skulpturelle kreationer.

Ikke tid til pension

Den garvede tegner havde lovet sig selv at gå på pension, når han fyldte 67. Det blev han for nylig, men pensionisttilværelsen er dog ikke rigtigt blevet til noget, fordi flere af hans kunder ganske enkelt ”har forbudt” ham at trække sig tilbage. Så tegneren tager et par år mere på den kommercielle front, men nu med kunsten i centrum.

Der er fernisering på udstillingen på Mellerup Efterskole på lørdag 6. januar klokken 14 til 16, hvor Rune Johansen deltager, og alle er velkomne.

Herefter kan udstillingen ses alle hverdage klokken 14 til 17 frem til 8. februar.

Abstrakt portræt: Rune Johansen
I keramikken får flere forskellige dyr lov at boltre sig på en måde, der viser Rune Johansens legende og krøllede tilgang til livet og kunsten. Privatfoto
Bowie. Illustration: Rune Johansen

Kommentarer