Asferg

Stor efterspørgsel på nye lejeboliger i Asferg – kun 3 ud af 14 er ledige endnu

Se billedserie De to lokale ildsjæle, Hans Vestergaard (tv) og Henrik Vangsted, bygger nye boliger i Asferg. På søndag er der åbent hus mellem klokken 14 og 16, hvor alle er velkomne til at kigge forbi. Foto: Gitte Hagsholm

Torsdag i sidste uge var der rejsegilde i Allégården Asferg, hvor et nyt boligområde rejser sig på ‘tomten’ af en af byens historiske gårde. Det drejer sig om 14 boliger, hvor de 11 allerede er lejet ud, og herefter opføres lige så mange ejerboliger, der bygges efterhånden, som de bliver solgt.

I Asferg kan borgerne se frem til, at der snart flytter nye borgere til den lille landsby, og samtidig kan man glæde sig over, at en mangeårig øjebæ nu forvandles til et nyt moderne boligområde centralt i byen.

Bygherrerne på boligprojektet er to af byens lokale ildsjæle, Hans Vestergaard (59) og Henrik Vangsted (56), som med deres egne ord er sprunget ud som bygherrer mere for byens skyld end for egen skyld.

– Vi går sådan og holder lidt øje med byens ‘tilstand’, og den kan vi helt konkret aflæse på skolens elevtal og omsætningen hos købmanden. Hvis tallene stagnerer eller går den forkerte vej, så må vi skabe vækst, og det gør vi kun, hvis vi kan tiltrække nye borgere, fortæller Hans Vestergaard.

Nye tilflyttere

Den strategi ser ud til at lykkedes med byggeprojektet Allégården, hvor cirka en trediedel af lejerne er tilflyttere.

– Blandt de 11 boliger, vi allerede har lejet ud, er blandt andet et ungt par fra Mariager, som begge studerer i Aarhus. De kommer til at halvere deres transporttid ved at flytte til Asferg, og så er der to ægtepar fra Randers, som flytter ind, siger Hans Vestergaard, som håber, at der også kommer folk ude fra og køber de huse, som bliver tomme, når beboerne flytter i de nye og mindre boliger i Allégården.

– En del af vores lejere er netop enlige eller ægtepar, der ikke har brug for så meget plads længere, forklarer han.

Boligerne er bygget som rækkehuse, men kun med to boliger i hver ‘række’, så alle i princippet er enderækkehuse. Foto: Gitte Hagsholm

God proces

Boligerne er bygget som rækkehuse, men kun med to boliger i hver ‘række’, så alle i princippet er enderækkehuse.

Der er tre forskellige størrelser på henholdsvis 80, 95 og 115 kvadratmeter, der er bygget i moduler, som har betydet at både pris og tidsplan har holdt sig inden for rammerne.

– Vi havde defineret udlejningsprisen fra starten. Håndværkerne koster jo det samme, uanset om man bygger i byen eller her ude på landet, men vi kan jo ikke tage det samme i husleje, pointerer Hans Vestergaard.

Derfor var det en bunden opgave for både arkitekt og entreprenør at finde løsninger, der kunne holde både et stramt budget og en ditto tidsplan.

– Det er blandt andet løst ved, at en del af elementerne er præfabrikeret på snedkerværkstedet, og derfor er det også gået stærkt med at få rejst bygninger. Der har været fart på herude, mens resten af Danmark har været coronalukket, lyder det fra bygherrerne.

Byggeprojektet er deres første, men Henrik Vangsted har som mangeårig rådgiver inden for byggebranchen styr på selve byggeprocessen, men Hans Vestergaard som professionel rådgiver inden for blandt andet vindmøllebranchen har stor erfaring med finansiering og markedsføring.

– På den måde har vi suppleret hinanden rigtigt godt hele vejen, lyder det samstemmende.

Der bliver arbejdet på højtryk med opførelsen af de nye lejeboliger i Allégården i Asferg. Torsdag i sidste uge var der rejsegilde. Foto: Gitte Hagsholm

Flere boliger på vej

Det har der også været brug for med det tempo, der har været på byggeriet: 10. marts blev den først sokkel støbt. I torsdags blev der holdt rejsegilde, efter taget var lagt på den sidste af de 14 boliger, og første juli flytter de tre første lejere ind.

Næste etape kommer næppe til at gå lige så stærkt. Det drejer sig om yderligere 14 boliger, som opføres efterhånden, som de sælges.

– Det betyder, at køberne selv får stor indflydelse på indretningen af boligerne, og vi undgår at stå med et antal tomme boliger, forklarer Hans Vestergaard, som er meget optimistisk med hensyn til salget.

– Vi har allerede solgt det første hus, som skal leveres til januar, mens to andre huse er reserveret, så vi er meget fortrøstningsfulde, siger han.

Det kan Asfergborgerne også være med udsigten til nye medborgere i den lille by, hvor man har vundet priser for evnen til at udvikle.

På søndag er der åbent hus i Allégården, hvor alle er velkomne.

Der er stadig tre ledige lejemål i Allégården i Asferg. Søndag kan man tage boligerne nærmere i øjesyn, når bygherrerne holder åbent hus. Foto: Gitte Hagsholm

Kommentarer