Randers By

Stor donation til Randers Teater fra Salling Fondene

Her ses en glad Peter Westphal ved en anden lejlighed ved Randers Teaters julekoncert med Sigurd Barret. Foto: Jan Szwed.

En større ombygning af Randers Teater bliver nu en realitet. Det ligger fast efter, at der er kommet tilsagn fra Købmand Herman Sallings Fond om en donation til projektet på 6,5 millioner kroner.

Randers Teaters ombygning vil blandt andet bestå af en ny stor foyer i to plan samt en omfattende modernisering af teatrets største sal. Byggeriet er kulminationen på et årelangt ønske om dels at få meget mere plads og bedre faciliteter til publikum. Dels et ønske om at få nogle rammer, der muliggør en anden slags forestillinger med større krav til sceniske elementer, end det er muligt med de nuværende forhold.

Om baggrunden for donationen siger Karin Salling, næstformand i Salling Fondene:

– Vi er rigtig glade for at donere til Randers Teater. Med en opgradering af teatrets fysiske rammer sikres den fortsatte udvikling af scenekunsten i vores region, og med donationen giver vi et løft til kulturen i både Randers og hele Østjylland.

En stærk drivkraft

I forvejen er der doneret 5,2 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden og 5 millioner kroner fra Randers Kommune til ombygningen, så der nu er i alt 16,7 millioner kroner at bygge for. Og det er en glad teaterdirektør, der nu kan begynde at udarbejde licitationen.

– Jeg er simpelthen så taknemlig over for dem, der ønsker at støtte teatret og nu er med til, at vi kan indfri nogle flere af de kunstneriske visioner, vi har. Men også er med til, at vi får nogle bedre rammer for publikum, der gerne skulle have en god helhedsoplevelse, når de kommer her. Det er fantastisk at opleve, at der i denne tid er nogle, der vil kunsten og kulturen, siger Peter Westphael, der bakkes op af borgmester i Randers Kommune, Torben Hansen.

– Randers Teater skaber og præsenterer spændende scenekunst for alle, et tilbud vi lægger stor vægt på at alle børn og unge oplever. Derfor er der mindst én teateroplevelse om året for alle folkeskoleklasser og nu også i gymnasierne.  Teatret er en stærk drivkraft i hele kommunens kulturliv. Derfor er det en særlig glæde, at vi nu også får en endnu bedre ramme for teateroplevelserne,” siger Torben Hansen.

Nye kunstneriske muligheder

Der arbejdes stadig på at få de sidste detaljer i byggeplanerne på plads, men helt sikkert er det, at Randers Teater får en ny, stor foyer i to plan. Ud over at fungere som opholdssted for publikum inden og efter en forestilling, er det også meningen, at den kan give helt andre muligheder for arrangementer både før og efter forestillinger samt selvstændige events og scenekunstneriske tiltag, der vil egne sig til det nye rum.

Ud over den nye foyer skal taget løftes på teatrets største sal i forbindelse med en større modernisering. Det vil give helt nye kunstneriske og tekniske muligheder, både når teatret selv skal producere forestillinger, men også i forhold til, hvilke gæstespil, det er muligt at præsentere for publikum.

Byggeriet forventes at gå i gang til efteråret 2021.

Kommentarer