Kultur

Sommerudstilling med Kenneth Rasmussen På Randers Kunstmuseum

Se billedserie Her ses den udstillende kunstner Kenneth Rasmussen i midten flankeret af museumsinspektør Lise Jeppesen og billedhugger Bjørn Nørgaard. Fotoserie: Jan Szwed.

Fredag eftermiddag åbnede Randers Kunstmuseum dørene til fernisering af en særudstilling Kenneth Rasmussens værker. Udstillingen løber hen over sommeren til og med den 4. september hvor kunstneren præsenterer skulpturer i strik, linoleumssnit og keramik fra perioden 2000 til 2022.

Kenneth Rasmussen er en mangeårig elev på Bifrost kunstskole i Randers, og han har udstillet verden over med sine værker. I 2001 i Ungarn og siden i lande som Tyskland, USA, Japan, Australien, Rusland og mange flere. Han har dog aldrig haft en udstilling på et dansk kunstmuseum, heller ikke i hjembyen Randers, hvor han har boet siden 2009.

Ved ferniseringen var der velkomsttale ved museumsinspektør Lise Jeppesen og åbningstale ved professor og billedhugger Bjørn Nørgaard, som blandt andet har udført de 17 farvestrålende gobeliner på Christiansborg.

I velkomsten fra Lise Jeppesen lød det blandt andet:

“Sommeren står for døren og vores farverige, tankevækkende og grænsesøgende særudstilling med Kenneth Rasmussen er netop åbnet.

Det er snart mange år siden jeg selv første gang oplevede Rasmussens værker. Jeg var ny i byen og havde lagt vejen forbi Cykelbørsen, der drives som kombineret cykelsmed og kunstgalleri af Claus Ørsted.

På væggene hang sort-hvid grafik i store formater. Hvert hjørne af arkene var dækket af et virvar af figurer eller tekst.Ofte Var Ordene ikke stavet korrekt, men det udgjorde ikke den store hæmsko for forståelsen. Man fik et indtryk af en kunstner, der havde rigtig meget på hjerte, for hvem trangen til at udtrykke sig kunstnerisk ikke blot var en hobby foreteelse, men noget nær en besættelse eller en livsnødvendighed.

Samtidig var læsningen og aflæsningen interessant. Gennem værkernes tekst og rige varierede billedside fik man indsigt i en tanke- eller bevidsthedsstrøm, hvor en løs indre monolog sideløbende med kommentarer på ydre begivenheder og politiske eller samfundsmæssige betragtninger. Efter besøget kunne jeg ikke rigtig ryste oplevelsen af mig. Det var på en eller måde indlysende, at der var noget at hente.

Kenneth Rasmussen har arbejdet med sin kunst i mere end 40 år, og han gør det som regel mange timer dagligt. Gennem de sidste 20 år har han udstillet verden over, men aldrig på et dansk kunstmuseum. Sagen er, at Rasmussen bliver kategoriseret som outsider kunstner og derfor fortrinsvis vist på udstillingssteder der er forbeholdt denne kategori. Det er ikke al outsiderkunst, jeg som museal institution vil definere som kunst, og Randers Kunstmuseum har ingen intentioner om at gå Gaia – museet for outsiderkunst i bedene.

Men hvis værkerne er gode og på en række parametre fungerer som kunst ville det være himmelråbende uretfærdigt ikke at anerkende det i normale institutionelle rammer. Det er på den baggrund Randers Kunstmuseum, nu markerer Kenneth Rasmussens 50 års fødselsdag med en soloudstilling.

Vi glæder os til at dele udstillingen med Jer”.

I dagens anledning uddelte Kenneth Rasmussen et af sine egne kunstværker til Bjørn Nørgaard i form af en Elefantorden.

Kommentarer