Debat og politik

Socialudvalget: Frivilligværket overlever og fortsætter på fast bevilling

Fra venstre Louise Brown, leder af Frivilligværket og Kommunikationsmedarbejder Anne-Mette Madsen – her fotograferet ved tidligere lejlighed – med nogle af argumenterne for at Frivilligværket i Randers har sin eksistensberettigelse.

Der var lagt op til dramatik før socialudvalget i Randers Kommune mandag eftermiddag trådte sammen for endeligt at skulle beslutte rammen for økonomiske tilskud til frivillige foreninger og organisationer. Helt konkret var der lagt op til besparelser eller ændrede bevillingsvilkår for Frivilligværket, Den Blå Paraply og SAM foreningen.

Efter mødet står det imidlertid klart, at Frivilligværket og Den Blå Paraply alligevel kan fortsætte deres virke under uændrede vilkår de næste to år. SAM Foreningen kom ikke med i den ordning, og skal dermed fremover ansøge om de såkaldte §18 midler.

Det var et ændringsforslag stillet af Venstre og Socialdemokratiet, som medførte det overraskende udfald. De to partier har tilsammen fem ud af syv pladser i socialudvalget, og kunne dermed stemme forslaget hjem. Velfærdslisten og SF, som har de to øvrige pladser i udvalget, stemte imod ændringsforslaget og begærede efterfølgende sagen til behandling i byrådet. Velfærdslisten og SF havde stillet et ændringsforslag, der gik ud på, at alle tre foreninger, dermed også SAM-foreningen, skulle bevare det faste tilskud.

Forvaltningen, som er Social og Arbejdsmarkedsekretariatet i Randers Kommune, havde indstillet til Socialudvalget, at Frivilligværket, skulle skæres i det faste tilskud fra kommunen, og i stedet fortsætte på en overgangsordning et halv år, hvor dialog med udvalget så kunne drøftes og ansøgning om statsligt tilskud kunne afsendes og behandles.

Denne indstilling og de bebudede besparelser i øvrigt har, siden de blev vedtaget af byrådet, vakt højlydte protester fra en række berørte foreninger, og Frivilligværket har også følt sig på usikker grund om sin fremtidige drift.

Randers Netavis fangede mandag aften Frivilligværkets leder Louise Brown for en kommentar.

– Er det rigtigt? svarer hun begejstret på vores telefonopkald, lige efter udvalgsmødets afslutning.

– Den beslutning gør mig utrolig glad fortsætter hun. Det betyder så rigtigt meget for os, og alle vores tilknyttede samarbejdspartnere og foreninger i hele kommunen, at vi kan drive Frivilligværket videre på det nuværende kvalitetsniveau. Det modsatte havde betydet, at vi skulle skære kraftigt og måske lukke helt ned, fortæller en lettet Louise Brown.

– Jeg vil gerne sige tusind tak til alle dem, der har støttet os undervejs med argumenter og støtteerklæringer. Jeg vil også gerne sige tak til de politikere, som har lyttet til vores argumenter om at have en fast ramme at arbejde under. Det tager jeg som et stort skulderklap til vores arbejde. Jeg er naturligvis ked af, at besparelser på det sociale område ikke kan undgås, men vi må se, hvor det hele lander, og så yde den støtte og hjælp, hvor vi kan fra Frivilligværkets side, slutter Louise Brown.

Randers Netavis har også talt med Venstres byrådsgruppeformand og næstformand af socialudvalget Christian Brøns.

– Vi stillede ændringsforslaget, fordi det er vigtigt for Frivilligværkets arbejde, at man har sikkerhed om den økonomiske situation og ikke skal søge tilskud hvert år. Derfor mener vi, at man fortsat skal arbejde med toårige bevillinger. Ligesom Frivilligværket også skal have en økonomi der gør, at de kan fortsætte det gode arbejde for kommunens foreninger, udtaler Christian Brøns.

 

Kommentarer