Randers By

Snævert flertal vedtager budget for Randers – Venstre ikke med i forlig

Natten til fredag blev der indgået et meget snævert budgetforlig for de næste fire år i Randers Kommune.

Aftalen er indgået med 16 stemmer fra Socialdemokratiet, SF, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre, mod 15 stemmer fra Venstre, Dansk Folkeparti, Velfærdslisten, Beboerlisten og Enhedslisten.

Tilfreds borgmester

– Jeg er rigtig glad for, at vi nu har indgået en budgetaftale, der investerer i vores fælles fremtid. Vi investerer i børnene, i skoler og specialskole, vi holder hånden under socialområdet og de svageste, vi investerer i ældre, kultur, sundhed, infrastruktur og klima. Med andre ord investerer vi i mennesker og bæredygtige lokalsamfund, og vi gør det økonomisk ansvarligt, siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune.

Parterne har aftalt at holde fast i en såkaldt demografimodel, som sikrer, at i takt med, at der kommer flere småbørn, flere skolebørn og flere ældre, så får områderne også flere penge, sådan at serviceniveauet kan fortsætte uændret. I alt drejer det sig om 33,8 mio. kr. ekstra i 2021. Derudover har parterne afsat ekstra millioner for at give et løft inden for både omsorgs-, børn-, skole-, social-, kultur-, fritids-, sundheds- og beskæftigelsesområdet, ligesom erhverv, udvikling, klima og infrastruktur er prioriteret.

– SF er ovenud tilfreds med, at vi har sat et socialt aftryk, og at aftalepartierne fandt en løsning på at få afviklet gælden på socialområdet. Det bliver til glæde for rigtig mange af vores allermest udsatte borgere,” siger Rosa Yde, gruppeformand for SF.

Venstre skuffet over forhandling

– I Venstre havde vi en ambition om, at være med til at præge kommunen fremadrettet, særligt efter udligningsreformen, der giver nye muligheder for at udvikle kommunen i en positiv retning. Desværre blev vi mødt af en borgmester, der langt fra delte den ambition, og hellere ville lave en budgetaftale med det smallest mulige flertal, end at sætte retning og udvikle kommunen, lyder det fra Venstres borgmesterkandidat Christian Brøns.

Han mener, at Socialdemokratiet med Torben Hansen i spidsen magler visioner for byens og kommunens udvikling.

– Det er trist og skuffende udtaler Christian Brøns og fortsætter:

– Vores ønsker om en udviklingsdagsorden blev hældt af brættet. Derfor kan en ny bro i Randers, forlængelse af ringboulevarden og flere cykelstier have lange udsigter. Det er svært at se, hvordan Randers skal vende den negative befolkningsudvikling med den indgåede aftale.

– Et lille lyspunkt er dog, at nogle af vores ideer er så gode, at de er svære at ignorere. Derfor er vi også glade for, at der etableres en pendlerbørnehave i Randers Syd, slutter den skuffede borgmesterkandidat.

Kommentarer