Debat og politik

Smilet er tilbage

Læserbrev af Louise Høeg (V), Formand for Sundheds, Idræts- og Kulturudvalget

Det er absolut glædeligt, at kravet om mundbind fra mandag forsvinder i langt de fleste hverdagssituationer. Det bliver dejligt for medarbejderne i butikkerne, der nu slipper for at gå med mundbind på jobbet, og godt for handlen lokalt, at kunderne også slipper for mundbindet, og dermed får lyst til at blive længere i butikkerne, – eller i det hele taget, lyst til at handle fysisk i vores lokale butikker, og spontant kigge ind, når man går forbi. 

Spontaniteten gælder ikke helt for restaurationerne, da coronapasset fortsætter. Jeg synes, det er fornuftigt at fortsætte med coronapasset i mange situationer sommeren over, men det er på godt jysk trælst for de mange, der stadig mangler at blive en del af det til stadighed forsinkede vaccinationsprogram. Men en del af de andre restriktioner, der har vanskeliggjort det for restaurationsbranchen at tjene penge forsvinder nu. Og åbningstiden forlænges heldigvis.

Det har været svært at se grunden til, at en lille flok voksne mennesker, der har hygget sig sammen over en god middag en aften, ikke må blive serveret for længere end til kl. 22.00, og senest skal være ude af restauranten kl. 23.00. Fra fredag er lukketiden nu kl. 24.00, og fra d. 15. juli kl. 2.00 for restauranter og barer, mens diskoteker og natklubber må åbne igen 1. september.

Men den seneste politiske åbningsaftale, så er der i det hele taget udsigt til normalisering af både hverdag og fest. Men coronaen er her stadig, og skal stadig bekæmpes med fornuftig adfærd, og her er der to hovedelementer.

En stor udbredelse af vaccinationen er det, der giver os livet som vi kender det tilbage, og det er derfor også skønt, at 95 % af borgerne i de første ni vaccinationsgrupper har ladet sig vaccinere. Jeg håber inderligt, at så mange som muligt i de øvrige vaccinationsgrupper vil lade sig vaccinere. For det første kan coronaen give et svært sygdomsforløb uanset alder, og for det andet så kan corona give senfølger i en lang periode uanset om sygdomsforløbet har været mildt eller hårdt. For det tredje og ikke mindst, så er det at sige ja tak til vaccinen, et ekstremt vigtigt bidrag, vi hver især gør, til at sikre epidemikontrol, – så samfundshjulet igen kommer op i gear.

Afstanden er det andet vigtige element i den fortsatte kamp mod epidemien, og det gælder fortsat, at vi skal undgå kram og håndtryk. Og det tager jeg gerne med, så længe jeg igen kan få lov til at smile uden mundbind.

Kommentarer