Læsten

Sjælden vokshat fundet i Læsten Bakker

På de fine overdrev i Læsten Bakker, der ejes af Den Danske Naturfond, har Randers Kommune og Den Danske Naturfond fundet den stærkt truede svamp Grøngul Vokshat – en ca. 5 cm bred og 7 cm høj svamp i gul-orange farver med et skær af gulgrøn.

I Læsten Bakker er tidligere fundet Skarlagen Vokshat og Trævlet vokshat i Læsten, som også stærkt truede svampe.

Det nye fund betyder, at Læsten Bakker rykker op ad ranglisten over de bedste overdrev i landet, da Grøngul Vokshat siden 2008 kun er kendt fra ni andre lokaliteter i Danmark.

Grøngul Vokshat er på den røde liste som stærkt truet af udryddelse. Sammen med andre af de sjældne vokshatte findes kun på de bedste overdrev, der aldrig har været under plov eller gødsket, og hvor der har været dyr på græs i mange år.

I Læsten Bakker er der gennem årene fundet 16 forskellige vokshatte. Det er ikke blot farverne, der gør vokshattene interessante. Alene deres tilstedeværelse er tegn på høj biodiversitet i de fredede bakker.

Der er adgang til Læsten Bakker til fods fra Engtoften og fra P-pladsen på Rosebakken. Det er på eget ansvar, at færdes hvor køerne går. Hund skal holdes i kort snor.

Kommentarer