Erhverv

Samlet detailhandel: Vi er klar til vidtgående krav til genåbning

Ifølge Dansk Erhverv betyder den nuværende nedlukning i øjeblikket et månedligt produktionstab på fem milliarder kroner. Foto: PR.

Ifølge Dansk Detail er butikkerne klar til at levere en sikker genåbning. Vi skal forhindre udtalt butiksdød i provinsen og kan styre smitteadfærden i butikkerne, siger brancheorganisationen.

Landets detailbutikker kan gennemføre en forsvarlig åbning. Sådan lyder løftet fra Dansk Detail på vegne af godt 2.000 butikker til myndighederne og eksperterne, der i øjeblikket regner på effekten af en genåbning.

– Vores medlemmer tager pandemien meget alvorligt. Derfor er de alle klar til at strække sig så langt, det er nødvendigt, for at lave en fuldt forsvarlig genåbning af deres butikker hurtigst muligt. Vi er enige i Dansk Erhvervs vurdering af situationens alvor og ser også tidsbestilling som en af løsningerne til en sikker genåbning. Men lad mig gøre det helt klart. Det vigtigste er, at vi genåbner butikkerne på et forsvarligt grundlag, siger Jens Birkeholm, der er branchedirektør i Dansk Detail og blandt andet taler på vegne af Danske Guldsmede & Urmagere, Sportigan, Mr, Din Tøjmand, In2House, Møblér, InboGulve, Garant, Kop & Kande, Boghandlerforeningen, Skoringen, Zjoos og Wear og SPORT 24.

Ifølge Dansk Erhverv betyder den nuværende nedlukning i øjeblikket et månedligt produktionstab på fem milliarder kroner. Derfor er en genåbning afgørende for at sikre de 125.000 arbejdspladser i udvalgsvarehandlen.

”Vi tager rumdragt på, hvis det er det, der skal til”

Hos SPORT 24 og G-Sport er i alt cirka 180 butikker, der er fordelt over hele landet, berørt af nedlukningen. Her er direktør Lars Elsborg ligesom sine kollegaer klar til at imødekomme selv de mest vidtgående krav til en genåbning.

– Der er ingen tvivl om, at en rigtig stor del af vores ansatte og vores omsætning er knyttet til de fysiske butikker. Derfor er vi klar til at lave de ændringer i butikken, der skal til for at gennemføre endnu en forsvarlig genåbning. Vi har rammerne til at sikre den nødvendige afstand mellem kunderne, men er åbne over for alle tiltag. Hvis det bliver et krav, at vi skal tage rumdragter på, er det lige før, at vi også er klar til det, siger Lars Elsborg.

Vidtgående konsekvenser for lokalsamfunds butiksliv

Ifølge en medlemsundersøgelse hos Dansk Erhverv risikerer hver tiende virksomhed at lukke i løbet af de næste tre måneder. Bliver det forretninger i provinsbyerne og de små bysamfund, der må dreje nøglen om, kan det medføre en kædereaktion. Det vurderer Bruno Christensen, der er ekspert i detailhandel.

– Selvom det ikke er alle butikker, der lukker i kølvandet på nedlukningen, så får det konsekvenser for de tilbageværende butikker, fordi de begrænsede muligheder i det pågældende område vil få forbrugerne til at søge mod andre indkøbsmuligheder, hvor de kan få deres behov stillet, siger Bruno Christensen.

Den analyse deler Jens Birkeholm.

– Der er ikke nogen tvivl om, at en fortsat nedlukning trods kompensationsordningerne vil være en dybt, dybt alvorlig situation, der vil koste mange butikker livet. Alle kan ikke reddes og mange provinsbyer vil være ekstra udsatte med svære konsekvenser for fremtidens lokale butiksliv, tilflytning og boligpriser, siger Jens Birkeholm.

Kommentarer