Randers By

Rumraket udvikles i Randers – affald skal sendes ud i galaksen

Her ses Jørgen Niemann Jensen, sektionsleder for Affaldskontoret ved Randers Kommune ved affyringsrampen, som allerede står klar. Han ser positivt på de muligheder, rumfarten kan give, men understreger samtidig, at det er affald og genbrug, der er i fokus.

En ny løsning på et gammelt problem er på vej i Randers Kommune. Affaldskontoret arbejder intenst på, at den første raket med affald kan sendes afsted, næste år ved denne tid.

SE VIDEO NEDERST I ARTIKLEN

Overalt i Randers Kommune er forberedelserne til sci-fi- festivalen ”En by i galaksen” i fuld gang. Men det er ikke kun på biblioteket, skoler og i arenaen, forberedelserne er i gang. På Affaldskontoret har al snakken om stjerner og himmelrum kastet en ny idé af sig.

– Borgerne i Randers er dygtige til at sortere og genbruge affald i Randers Kommune, men vi står af og til tilbage med nogle affaldstyper, vi simpelthen ikke kan genbruge. Det er både dyrt og dårligt for miljøet at blive ved med at lægge tingene på deponi, så nu er vi klar til at teste en ny løsning, hvor vi sender det besværlige affald ud i rummet, forklarer Jørgen Niemann, sektionsleder for Affaldskontoret ved Randers Kommune.

– Vi fik faktisk idéen, da vi hørte om festivalen ”En by i galaksen”. Det fik os til at kigge udad og tænke, at der er sådan set god plads til lidt affald ude i verdensrummet, siger en optimistisk Jørgen Niemann.

Gennemtænkt genbrug

Selvom der ikke er afgifter på at sende affald ud i rummet, er det selvfølgelig ikke gratis at bygge en ”rum-skralde-bil”. Affaldskontoret har dog formået at holde udgifterne på et fornuftigt niveau ved at fokusere på genbrug. Rumfærgen er lavet af 98% genbrugsmaterialer og forbrænder organisk affald i motoren, men der er ikke udsigt til, at Randers skal være en rumfartsby.

– Det har selvfølgelig været et enormt spændende projekt, og det kan sagtens være en mulighed, vi vil udnytte fremover også, men vi er altså ikke ved at blive til et rumfartsselskab, forklarer Jørgen Niemann. Vi er her først og fremmest for at sørge for borgernes affald og genbrug, og rumfart er kun noget vi tænker ind i løsningen, når det giver mening i affaldshåndteringen, understreger han.

Opsendelsen af genbrugsraketten er planlagt til at foregå om et år, 1. april 2019.

Kommentarer