Randers By

Randers vil markere mangfoldighed med flag og lys

Fremover vil Randers Kommune markere FN’s internationale dag for antidiskrimination den 1. marts ved at flage med regnbuesymbolet og bade Storegade i regnbuefarvet lys. Det har Randers Byråd besluttet på mødet den 31. januar 2022.

Når FNs internationale dag for antidiskimination bliver fejret over hele verden den 1. marts, vil det fremover også blive markeret i Randers Kommune. Det har byrådet besluttet på mødet den 31. januar 2022.

Konkret vil der blive flaget med regnbueflaget foran Laksetorvet. Desuden vil Storegade fra solnedgang blive badet i lys med farverne fra regnbuesymbolet sådan, at mangfoldighedsdagsordenen på stemningsfuld manér bliver en del af borgernes dagligdag. Endelig opfordres institutioner og virksomheder til også at deltage i markeringen.

Vigtig dagsorden

FN’s internationale dag for antidiskrimination har hvert år et skiftende fokus for at tydeliggøre ulighed og diskrimination i forhold til blandt andet seksualitet, kønsidentitet og race. Det er derfor en oplagt dag at tage afsæt i, når Randers Kommune skal markere den vigtige dagsorden om mangfoldighed og retten til forskellighed.

Regnbuesymbolet har siden dets skabelse i 1978 været et symbol på netop mangfoldighed og retten til forskellighed. I de otte oprindelige farver repræsenterede lyserød seksualitet, rød liv, orange heling, gul sol, grøn natur, turkis kunst, indigo harmoni og violet sjælen. I dag anvendes symbolet oftest i en seksfarvet udgave, hvor lyserød og turkis er udeladt.

Med farvernes forskelligartede symbolik taler de ind i en bred mangfoldighedsdagsorden om retten til at være den man er. Symbolet er derudover i særdeleshed blevet anvendt af seksuelle minoriteter indenfor LGBT+-miljøet i forbindelse med Pride-optog, hvor retten til seksuel- og kønsmæssig forskellighed markeres.

Nye principper for at udtrykke sympati

Randers Kommune har allerede fastlagt en række flagdage blandt andet i forbindelse med nationale mærkedage, diplomatiske besøg og under Randers Festuge.

Se oversigt over Randers Kommunes flagdage

Ud over beslutningen om nu også at markere mangfoldigheden den 1. marts, har byrådet også på mødet den 31. januar 2022 vedtaget principper for såkaldte sympatitilkendegivelser. Her er det nu fastslået, at borgmesteren kan beslutte, om Randers Kommune fx med flagning skal vise sympati i forbindelse med lokale almennyttige sager og begivenheder samt lokale og nationale katastrofer. Øvrige sympatitilkendegivelser vil byrådet skulle tage stilling til.

Kommentarer