Samfund

Randers markerer mangfoldighed med flag og lys

Prideflaget hænger foran Laksetorvet 1. marts 2023 for at markere FN's internationale dag for antidiskrimination. Foto: Randers Kommune

Randers Kommune markerer FN’s internationale dag for antidiskrimination den 1. marts ved at flage med regnbueflaget og bade Storegade i regnbuefarvet lys.

Når FN’s internationale dag for antidiskrimination bliver fejret over hele verden den 1. marts, bliver det også markeret i Randers Kommune.

Konkret vil der blive flaget med regnbueflaget foran Laksetorvet. Desuden vil Storegade fra solnedgang blive badet i lys med farverne fra regnbuesymbolet sådan, at mangfoldighedsdagsordenen på stemningsfuld manér bliver en del af borgernes dagligdag. Endelig opfordres institutioner og virksomheder til også at deltage i markeringen.

– Jeg er glad for, at vi siger klart fra over for diskrimination i vores kommune – uanset om det er diskrimination på baggrund af køn, seksualitet, race og lignende. Med regnbuefarverne viser vi, at vi støtter op om mangfoldigheden, og at vi er en kommune, hvor alle har retten til at være sig selv, siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune.

Randers Byråd besluttede den 31. januar 2022, at markere antidiskriminationsdagen hvert år med flag. Sidste år blev flagningen afløst af flagning for Ukraine, som blev invaderet af Rusland 24. februar 2022.

Vigtig dagsorden

FN’s internationale dag for antidiskrimination har hvert år et skiftende fokus for at tydeliggøre ulighed og diskrimination i forhold til blandt andet seksualitet, kønsidentitet og race. Det er derfor en oplagt dag at tage afsæt i, når Randers Kommune skal markere den vigtige dagsorden om mangfoldighed og retten til forskellighed.

Regnbuesymbolet har siden dets skabelse i 1978 været et symbol på netop mangfoldighed og retten til forskellighed. I de otte oprindelige farver repræsenterede lyserød seksualitet, rød liv, orange heling, gul sol, grøn natur, turkis kunst, indigo harmoni og violet sjælen. I dag anvendes symbolet oftest i en seksfarvet udgave, hvor lyserød og turkis er udeladt.

Med farvernes forskelligartede symbolik taler de ind i en bred mangfoldighedsdagsorden om retten til at være den man er. Symbolet er derudover i særdeleshed blevet anvendt af seksuelle minoriteter indenfor LGBT+-miljøet i forbindelse med Pride-optog, hvor retten til seksuel- og kønsmæssig forskellighed markeres.

Randers Kommune har en række flagdage blandt andet i forbindelse med nationale mærkedage, diplomatiske besøg og under Randers Festuge.

Find oversigten over Randers Kommunes flagdage her

 

Kommentarer