Samfund

Randers Kommune vil have flere bilister og cyklister til at lade mobilen være

Foto: Randers kommune

Alt for mange taster på mobilen, når de kører i bil eller på cykel – også i Randers Kommune. Det vil kommunen nu ændre på med en kampagne i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik. Politiet bakker op og er klar med kontrol.

Stort set alle danskere tager afstand fra de trafikanter, der er uopmærksomme i trafikken. Men det kan nogle gange være svært selv at lade være med at kaste et blik på mobiltelefonen under kørslen.

Ni ud af ti af mener, at det er uacceptabelt at taste eller skrive på sin mobil, når man kører bil. Men det er alligevel kun omkring halvdelen af os, der svarer, at vi aldrig gør det, viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension.

“Det vil vi gerne ændre på, og derfor er Randers kommune sammen med andre danske kommuner og Rådet for Sikker Trafik med i en kampagne, der vil have flere bilister og cyklister til at være opmærksomme i trafikken,” siger formand for Miljø- og teknikudvalget Nick Zimmermann. 

Uopmærksomhedskampagnen kører frem til den 27. november og består bl.a. af en ny film, der vil kunne ses i tv, på sociale medier og i biograferne. Man kan også se kampagnen på www.sikkertrafik.dk/koerbil 

Desuden har Randers Kommune sat kampagneplakater op på en lang række P-pladser, hvor der står “Kør bil, når du kører bil” eller “Kør cykel, når du kører cykel”. Budskabet skal få bilister og cyklister til at lægge mobil og andet forstyrrende væk, før de kører ud i trafikken.

Uopmærksomhed skyld i voldsomme ulykker

I løbet af en periode på tre år har 37 mennesker mistet livet i trafikken i Østjyllands Politikreds på grund af uopmærksomhed, eller fordi trafikanterne ikke havde orienteret sig godt nok. Det viser ulykkestal fra Vejdirektoratet. 

For nylig offentliggjorde Havarikommissionen for Vejtrafikulykker en rapport, der viser, at en stor del af de voldsomme frontalkollisioner på landevejene skyldes uopmærksomhed. Og i den nye kampagnefilm sætter kommunerne, Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension netop fokus på landevejene. 

I filmen ser man en familiefar, der er uopmærksom, mens han kører på landevejen med sin familie. Han opdager ikke, at bilen er trukket over i modsatte vognbane, hvor en modkørende nærmer sig. 

“I takt med at stadig flere biler får interaktive infoskærme og flere og flere får et smartwatch, hvor de kan læse og svare på beskeder, så er der hele tiden nye ting, der kan friste og flytte vores opmærksomhed væk fra trafikken. Det er det, som vi prøver at sætte fokus på med den nye kampagne,” siger Lisbeth Sahl Bauditz, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik. 

Som opbakning til kampagnen gennemfører landets politikredse målrettede kontroller af uopmærksomme bilister og cyklister i november. 

Fakta

Vidste du, at:

·       At i seks ud af ti dødsulykker i trafikken var uopmærksomhed eller manglende orientering skyld i ulykken.

·       Det giver et klip i kørekortet og en bøde, hvis du taster på dit smartwatch eller håndholdte mobil, mens du kører.

·       Ni ud af 10 mener, at det er uacceptabelt at bruge håndholdt mobil bag rattet.

(Kilde: Vejdirektoratet og Rådet for Sikker Trafik). 

Dræbte personer i ulykker med uopmærksomhed og/eller manglende orientering fra 2018-2020 fordelt på politikredse (Kilde: Vejdirektoratet):

·       Nordjylland: 36

·       Midt- og Vestjylland: 42

·       Østjylland: 37

·       Sydøstjylland: 39

·       Syd- og Sønderjylland: 33

·       Fyn: 35

·       Sydsjælland og Lolland-Falster: 32

·       Midt- og Vestsjælland: 22

·       Københavns Vestegn: 17

·       København og Bornholm: 16

·       Nordsjælland: 18

·       I alt: 327

Kommentarer