Samfund

Randers Kommune styrker indsatsen for borgere, som har været udsat for overgreb

Handleplanen blev skudt i gang med et kickoff-event 18. april. Foto: Randers Kommune

Kommunens medarbejdere bliver nu bedre rustet til at spotte og støtte borgere, som har senfølger efter seksuelle overgreb. En ny handleplan for området er netop sat i værk.

Tirsdag eftermiddag den 18. april var lokalpolitikere, kommunale ledere og samarbejdspartnere fra brugerorganisationer samlet til et kickoff-event for handleplanen. Formand for Randers Kommunes Socialudvalg Rosa Lykke Yde åbnede arrangementet.

– Seksuelle overgreb kan medføre et hav af alvorlige konsekvenser langt i voksenlivet. Derfor er jeg og resten af udvalget glade for, at vi nu sætter endnu større fokus på at blive bedre til at spotte og hjælpe de borgere, som er ramt af senfølger, sagde hun i sin tale.

Undervisning og temadage

Handleplanen skal understøtte, at kommunens medarbejdere får den seneste fagviden om emnet. Gennem temadage og undervisning får de viden om, hvad senfølger er, hvordan borgere med senfølger opspores, og hvordan de bliver henvist til den rette støtte.

– Det er et følsomt emne, som er meget tabubelagt og forbundet med berøringsangst. Nogen lever med fortielse og en hemmelig kamp hele livet. Målet med handleplanen er, at vi skal blive gode til at spotte, når det er senfølger, der er på spil. Og vi skal turde tale om det og handle på det, understregede Rosa Lykke Yde.

I samarbejde med fagfolk

Landsforeningen Kvisten er en frivillig organisation, som arbejder med at opspore mennesker, som har senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen, for at tilbyde dem hjælp.

Kvistens frivillige holdt til kickoff-eventet et oplæg om de traumatiske konsekvenser, seksuelle overgreb har, og hvordan empati og anerkendelse er nogle af de centrale redskaber til at komme senfølgeramte i møde.

– Tak til landsforeningerne Spor og Kvisten, som har hjulpet med udarbejdelsen af handleplanen. Vi har allerede en stærk faglighed i Randers Kommune, og nu styrker og udvikler vi os med viden fra gode fagfolk, sagde Rosa Lykke Yde.

Handleplanen er ligeledes lavet med afsæt i Socialstyrelsens nationale anbefalinger og håndbog, som indeholder den seneste viden, inspiration og faglige råd til, hvordan kommunale fagprofessionelle kan hjælpe og støtte senfølgeramte borgere.

Handleplanen kan læses her

 

Kommentarer