Debat og politik

Randers Kommune og DGI i ny aftale: “Bevæg dig for livet”

Borgmester Torben Hansen, Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, DGI's formand Charlotte Bach Thomassen, formand for Sundheds-, idræts- og kulturudvalget Louise Høeg og DIF's formand Niels Nygaard fortalte om og underskrev Visionsaftalen ved Sportsfejring 2018 fredag aften.

Flere skal motionere og dyrke idræt i Randers Kommune. Det er ambitionen med visionen ‘Bevæg dig for livet’, som borgmester Torben Hansen underskrev d. 1. februar ved den årlige Sportsfejring. Den femårige samarbejdsaftale med Danmarks Idrætsforening og DGI skal bane vejen for flere aktive borgere.

Danmark skal være verdens mest aktive nation i 2025. Det er ambitionen for Bevæg dig for livet, som er et samarbejde mellem Danmarks Idrætsforening og DGI med støtte fra TrygFonden og Nordea-fonden. Den målsætning bakker Randers Kommune nu op.

Fra d. 1. marts kan Randers Kommune kalde sig visionskommune for Bevæg dig for livet. Det indbefatter, at Randers Kommune i en 5-årig periode vil arbejde målrettet med at få flere fysisk aktive borgere.

– Motion er en kilde til både glæde, fællesskab og sundhed. I Randers Kommune går vi gerne foran, og derfor er vi glade for at blive visionskommune for et initiativ, der skal give flere lyst til at bevæge sig mere. Det bliver spændende at følge med i, hvordan vi sammen får skabt flere gode rammer for bevægelse, siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune og formand for projektets styregruppe.

Aftalen for samarbejdet blev underskrevet ved den årlige Sportsfejring i Randers fredag d. 1. februar, hvor sportens lokale ildsjæle var samlet.

Randers har potentiale

Randers Kommune er udpeget til at være en af 15 visionskommuner, som skal gå forrest i indsatsen for at nå den nationale vision om at få 75 procent af danskerne til at bevæge sig.

– Vi glæder os til at samarbejde med Randers kommune om at styrke sundheden lokalt. Der ligger et stort potentiale i at arbejde med de mange muligheder, der ligger lige uden for hoveddøren i form af natur og kystområder. Randers er netop kendt som et område, hvor der er et stærkt og godt foreningsliv og lyst til at lave gode faciliteter til bevægelse, siger Per Nedergaard Rasmussen, der er leder af den kommunale enhed i Bevæg dig for livet.

I Randers Kommune indebærer den lokale målsætning blandt andet, at 3.000 flere borgere skal dyrke motion i 2023.

Projektleder er tidligere breddekonsulent

Alle visionskommuner under ‘Bevæg dig for livet’ skal have en projektleder ansat. I Randers Kommune er Jesper Jakobsen, som er tidligere bredde- og idrætskonsulent i Randers Kommune, blevet udpeget som manden, der står i spidsen for koordinering af bevægelsesfremmende aktiviteter.

Jesper Jakobsen har arbejdet med breddeidræt i kommunen i 3 år, og han har tidligere siddet i en stilling som sundhedskoordinator i knap 8 år ved Randers Sundhedscenter.

– Jeg glæder mig til, at vi rigtigt skal i gang. Vi er allerede begyndt at planlægge og understøtte forskellige aktiviteter, der skal få flere borgere op af sofaen og i gang med at dyrke motion, fortæller projektleder Jesper Jakobsen.

Han vil aktivere flere borgere ved at tilpasse og nytænke idrætstilbud. Særligt vil han fokusere på, at der skal være fleksible aktiviteter, som tilgodeser danskernes forskellige behov. Han afslører, at der allerede er flere initiativer i støbeskeen med blandt andet lokale foreninger.

Projektleder Jesper Jakobsen peger dog på, at det vigtigste først og fremmest er det gode samarbejde på tværs.

– Det er især samarbejdet på tværs af kommunen, foreninger og andre initiativtagere, der er vigtigt for, at vi når vores målsætning. Vi ser rigtig meget frem til at lave forskellige tiltag, så der er tilbud målrettet alle, der har mod på og lyst til at bevæge sig, forklarer Jesper Jakobsen.

Baggrund

‘Bevæg dig for livet’ er et nationalt samarbejde, som har et mål at få 75 procent af danskerne til at dyrke idræt i 2025, hvoraf 50 procent skal gøre det i forening. Ved opstarten af projektet var status, at 68 procent af befolkningen var idrætsaktive. Bag samarbejdet står DGI og DIF med støtte fra TrygFonden og Nordea-fonden. I perioden 2015-2018 har Nordea-fonden, Trygfonden, DIF og DGI tilsammen bidraget med 100 millioner kroner til projektet.

Kommentarer