Randers By

Råt & Godt på Folkemødet i Randers

Se billedserie Christian Helweg talte om emnet "Social ansvarlig iværksætteri, der giver mening i et demokrati". Fotoserie: Jan Szwed.

Mandag eftermiddag invitereterede SAM Foreningen til et foredrag på underværket i forbindelse med Folkemødet i Randers.

Der blev budt velkommen af Sara Eiby næstformanden i SAM, som samtidig gav et par oplysninger om hvad foreningen står for. SAM står for for “Social Aktivitet og Motion”. SAM er et stærkt fællesskab, hvor mennesker mødes i øjenhøjde og tager udgangspunkt der.

– Vi har mange aktiviteter i SAM,såsom svømning, ridning, bowling, fodbold og meget andet. Af nye tiltag kan der nævnes klatring til vores yngste brugere, og det har været en stor succes. Vores store håb er at komme på kommunens budget der forhandles på torsdag, fortalte Sara Eiby.

Herefter blev ordet givet videre til Christian Helweg, der talte om emnet “Social ansvarlig iværksætteri, der giver mening i et demokrati”

Han tog udgangspunkt i Råt&Godt, som er en socialøkonomisk virksomhed, hvis primære formål er at hjælpe unge borgere med udfordringer ud over ledighed videre i meningsfuld beskæftigelse. Det gør de igennem helhedsorienterede beskæftigelsesforløb, der tilrettelægges efter den enkeltes behov, interesser og fremtidsplaner. Målgruppen er unge i alderen 18-30 år, der kan have særlige udfordringer der gør det vanskeligt for dem, at gennemføre en uddannelse eller opnå og fastholde et ordinært arbejde.

Råt&Godt fungerer næsten som en almindelig arbejdsplads, men hvor de unge har mulighed for at afprøve forskellige former for håndværk samt kreativt og praktisk arbejde. Formålet er at styrke den enkeltes kompetencer, motivation og ejerskab i forhold til arbejdsmarkedet og skabe overgange til ordinær beskæftigelse. Overskuddet af alt salg fra butikkerne og materialebanken går til at støtte de unge på forskellig vis: gratis frokost, gratis massage, sociale arrangementer og udflugter, eller praktisk økonomisk støtte til den enkelte, fx i form af en ny cykel, indskud til lejlighed eller lignende.

Målgruppen kendetegnes endvidere ved, at være nysgerrig på, eller have en interesse inden for kreative- og håndværksfag, der oftest tilbydes på erhvervsuddannelser. Mulighederne kan være mange, og vi er derfor altid til rådighed for uddybende spørgsmål omkring hvad vi kan tilbyde. Det kan eksempelvis være inden for fag såsom:
• Tømrer, snedker, maler, smed, murer og øvrige håndværksfag.
• Syerske, designer, kunstner, tegner og illustrator.
• Digitalisering, website, sociale medier, fotografering og marketing.
• Detail- og servicefag.

Christian Helweg lever under mottoet Miljømæssig og social levedygtighed og Råt og Godt tager også stilling til verdensmålene og arbejder med en del af overskrifterne.

De fremmødte fik et forrygende godt foredrag, som blev afsluttet med spørgsmål, hvor det kom frem at en by som Randers og andre større byer kunne få værksteder som Råt og Godt, hvis der blev vist velvilje fra byens virksomheder og forretninger.

Kommentarer