Randers By

Psykisk sårbare samles om idrætten i en hård tid

Coronanedlukningen har i særlig grad ramt psykisk sårbare, som kan være ekstra udfordret af isolation og inaktivitet. Men den 6. maj åbner idrætsforeninger i hele Danmark dørene for Sund By Walk and Run, hvor man i fællesskab kan konkurrere i løb og gang mod andre foreninger online.

IFS Randers (Idræt for Sjov) kridter banen op kl. 11 på Nordre Fælled til en dag fyldt med gode idrætsoplevelser for psykisk sårbare, hvor alle kan være med. Her skal foreningen konkurrere mod andre idrætsforeninger fra hele landet, men endnu vigtigere skal deltagerne samles om noget større end den daglige træning.

”Det er en fantastisk måde at samle hele foreningen på, så folk ikke bare træner på deres sædvanlige hold og aldrig ser andre end dem, de fx spiller badminton med. Og så kan det forhåbentligvis også være med til at trække flere af vores medlemmer ud til vores aktiviteter igen efter nedlukningen – der har været en lidt hård tid for alle” siger Karin Fisker, idrætskoordinator i IFS Randers.

Det er ikke nogen hemmelighed, at det seneste års nedlukninger, isolation og sygdomsbekymringer har gjort hverdagen hård for mange psykisk sårbare. Men nu begynder Idrætsdanmark rigtigt at åbne op igen, så deltagerne kan dyrke et af de fællesskaber, hvor de altid føler sig velkomne.

”Uuh hvor jeg glæder mig – til walk!” skriver et medlem i forbindelse med sin tilmelding til arrangementet og fortæller, at hun glæder sig til at komme i gang igen efter den lange pause.

De enkelte foreninger afholder et arrangement lokalt, hvor deltagerne samler runder a 1 km, som de enten går eller løber. Samtidigt kan de følge med live i, hvordan det går hos de andre deltagende foreninger, når Dansk Arbejder Idrætsforbund og Idræt for Sindet for første gang afholder en online udgave af det populære løb Sund By Walk and Run, som hvert år plejer at trække 300-400 deltagere til et fysisk løb for psykisk sårbare i Hovedstaden.

”Vi ved, hvor vigtige idrætsfællesskaberne er for de psykisk sårbare medlemmer, især i en svær tid som den her. De store, samlende aktiviteter er med til at løfte medlemmerne og foreningerne endnu højere, så man får en idrætsfest på tværs af kommuner og landsdele, og det styrker alt andet lige også det lokale fællesskab,” siger Lisbeth Crafack, som er idrætskonsulent i Dansk Arbejder Idrætsforbund og Idræt for Sindet.

Der deltager foreninger fra bl.a. Roskilde, Svendborg, Morsø og Brønderslev, og der er pokaler til de bedste foreninger og flotte lodtrækningspræmier.

Fakta: Om IFS Randers 

I Randers er Idræt for Sindet omdøbt til ’Idræt for Sjov’, og den er en idrætsforening,  som ikke er helt som de andre. Den giver plads til motion, hygge og socialt samvær for  psykisk sårbare, som ikke altid føler sig hjemme i en stor sportsklub. IFS har hold med få  deltagere og altid en fast vært, som er tovholder på aktiviteten. Foreningen har  udgangspunkt i Psykiatriens Hus, men har aktiviteter i flere forskellige idrætsanlæg i  byen. Læs meget mere på www.ifsranders.dk 

Fakta: Om Idræt for Sindet 

Idræt for Sindet organiserer og støtter idrætsforeninger lavet med og for psykiske  sårbare med fx depression, angst eller skizofreni, som søger et sundt og positivt  fællesskab. Lige nu er der 34 idrætsforeninger i hele landet, og hvert år er der en lang  række samlende aktiviteter, som Idræt for Sindet står bag. Idræt for Sindet er en del af  Dansk Arbejder Idrætsforbund, som med 756 idrætsforeninger er det næststørste  specialforbund i Danmarks Idrætsforbund målt på foreninger. Kun overgået af DBU.

Kommentarer