Erhverv

Presset Arnold Busck går konkurs på grund af Coronalukning

Boghandlerkæden Arnold Busck, der har eksisteret siden 1896 og i dag drives af fjerde generation har mandag indgivet en konkursbegæring til Skifteretten. En af kædens butikker ligger i Rådhusstræde 2, som nu må dreje nøglen. Ifølge ledelsen skyldes konkursen manglende salg på grund af lukning under Corona.

– Likviditeten er sluppet op. Så kort kan det siges. COVID-19 nedlukningen har gjort det umuligt at holde virksomheden kørende. Vi har gjort alt, der står i vores magt for, at virksomheden kunne køre videre, men det har desværre ikke været muligt, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Alle kædens 30 butikker har været lukket ned siden midten af marts, og medarbejderne sendt hjem, men hjælpepakker har ikke været tilstrækkelige, og selskabet venter fortsat på udbetalingen af lønkompensation.

– Arnold Busck har haft adgang til at søge hjælpepakker til faste omkostninger, men således som disse regler er udfærdiget, så vil Arnold Busck kun blive kompenseret i meget begrænset omfang for de faste omkostninger som følge af nedgangen i omsætning. Arnold Busck har som mange andre virksomheder endvidere kunnet søge delvis lønkompensation. Arnold Busck har imidlertid endnu ikke modtaget udbetaling fra de omtalte hjælpepakker, da sagsbehandlingen tilsyneladende har varet meget længere end forventet, lyder det.

Selvom sagsbehandlingen ikke havde spændt ben for udbetalingen, havde det tilsyneladende alligevel ikke været nok til at redde boghandleren, der har kæmpet med finanserne siden den implementerede et økonomisystem år tilbage.

– Disse hjælpepakker ville imidlertid under alle omstændigheder ikke kompensere Arnold Busck for de meget store tab, som Arnold Busck er blevet påført under COVID-19. Havde Arnold Busck haft mere likviditet at stå imod med, havde situationen måske været en anden, men det har virksomheden desværre ikke, hvilket blandt andet skyldes en for virksomheden ødelæggende proces omkring implementering af et nyt ERP-system for nogle år siden, fremgår det af pressemeddelelsen.

I seneste regnskabsår 2018/19 havde Arnold Busck A/S et underskud på over 14 mio. kr. ud af en omsætning på 316 mio. kr. Det var et fald fra knap 393 mio. kr. året inden, og skyldtes ifølge regnskabet, “at Arnold Busck kæden i regnskabsåret 2018/2019 har været meget negativt påvirket af implementeringen af et IT system, der på en række centrale områder ikke har virket.”

Det nye system har i perioder gjort det svært at sælge fra kasseapparaterne, fremgår det.

Afviklingen af konkursboet bliver håndteret af kurator Peter W. R. Krarup.

Kommentarer