Læsten

Pengene er fordelt: 14 projekter får støtte fra Landsbypuljen 2023

Læsten forsamlingshus er blevet begunstiget med tilskud til udskiftning af tre vinduer i forsamlingshuset, men får også støtte til etablering af en legeplads i byen. Arkivfoto

Landdistriktsudvalget i Randers Kommune har besluttet at uddele knapt 1,3 millioner kroner fra Landsbypuljen til 14 forskellige projekter og tiltag i kommunens landsbyer og landdistrikter. Fokus i denne omgang har primært været at hjælpe forsamlingshuse med energirenoveringer.

LANDDISTRIKT – De stigende energipriser har udfordret mange forsamlingshuse i landsbyerne. Derfor har man i denne ansøgningsrunde til Landsbypuljen lagt op til primært at støtte energirenoveringer i forsamlingshusene. Det fortæller Anne Hjortshøj, formand for landdistriktsudvalget.

– Derfor er jeg glad for, at det har været muligt at imødekomme samtlige ansøgninger, siger hun.

Uddeles to gange om året

Landdistriktsudvalget i Randers Kommune uddeler to gange om året midler fra Landsbypuljen med det formål at støtte initiativer, der skaber udvikling i Randers Kommunes landsbyer og landdistrikter.

I denne omgang er der uddelt knap 1,3 millioner kroner til 14 forskellige projekter, og efter et år med energikrise drejer det sig primært om forskellige energirenoveringer i forsamlingshuse. Dermed er der en ekstra økonomisk håndsrækning på vej til forsamlingshusene, der også så sent som i efteråret fik et ekstraordinært driftstilskud som følge af de stigende energipriser.

– Forsamlingshusene er vigtige for fællesskaberne i vores landsbyer og landdistrikter, men mange af dem ligger i bygninger, der ikke er særlig godt isolerede eller har dyre opvarmningsformer. Derfor har forsamlingshusene også været særligt hårdt ramt af energikrisen, og projekterne her vil bidrage til, at de bliver bedre rustet til at kunne håndtere de svingene energipriser, siger Anne Hjortshøj.

Følgende projekter er blevet tildelt støtte fra første runde af Landsbypuljen 2023

 1. Ny gulvvasker til grøn gulvvask – Havndal Borgerforening
 2. Udskiftning af opvaskemaskine og kaffemaskine – Gjerlev Forsamlingshus
 3. Efterisolering af loftet på forsamlingshus – Tånum Forsamlingshus
 4. Udskiftning af vinduer i lille og stor sal – Borup Forsamlingshus
 5. Udskiftning af ni styk gamle vinduer, omstilling til luft til vand varmepumpe samt installering af gulvvarme – Langskastrup Forsamlingshus
 6. Tre nye køkkenvinduer – Læsten Borger- og Kulturhus
 7. 15 nye vinduer og tre døre – Mejlby forsamlingshus
 8. Energioptimering af den store sal, bl.a. med nye vinduer og isolering af lofter/vægge – Sødring Forsamlingshus
 9. Myndighedstegning/arkitekt til Virring Fælleshus
 10. Udskiftning til energirigtige lyskilder – Vorup FB Klubhus
 11. Tilslutning af forsamlingshus til fjernvarme – Bjerregrav O. Fussing Beboerforening
 12. Ombygning af indgangsparti, forgang og garderobe – Øster Tørslev Fritidslokaler
 13. Bæredygtighed og grøn omstilling. Forundersøgelse af muligheder for solcellepark og/eller vindmøller i området Uggelhuse, Langkastrup og Floes – Uggelhuse og omegn
 14. Legeplads i Læsten – Læsten Borger- og Kulturhus

Der kommer en ny ansøgningsrunde til Landsbypuljen 2023 igen til efteråret med ansøgningsfrist den 1. november. Her er der 750.000 kroner til uddeling til initiativer, der kan bidrage til at skabe gode rammer for de cirka 35.000 borgere i Randers Kommune, der bor i landsbyer og lokalområder uden for Randers by.

 

Kommentarer